Ziua Pompierilor, sarbatorita si in Bacau

0

Duminica, 13 septembrie, angajatii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene”  au sarbatorit Ziua Pompierilor in centrul Bacaului.

ziua_pompierilor

foto : Ovidiu

Semnificatia zilei de 13 Septembrie

La sfârşitul lui februarie 1848, în urma unor sângeroase mişcări de stradă, regele Franţei, ajuns pe tron în urma Revoluţiei din iulie 1830, este silit să abdice. Conflictele apărute între protagoniştii evenimentelor şi agitaţia tot mai crescândă a maselor de muncitori din Paris, cauzează la sfârşitul lui iunie 1848, violente lupte de stradă. Unda de şoc revoluţionară din Franţa se propagă rapid în imperiul austriac, statele germane şi în Principatele Române.
În Ţara Românească, Revoluţia s-a declanşat în iunie 1848. După trei luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Ţării Româneşti şi un corp de armată otoman.
Astfel Compania de Pompieri București sub comanda Căpitanului Pavel Zăgănescu s-a angajat în lupta cu otomanii, care, de douăzeci de ori mai numeroşi, au pătruns în oraş prin bariera Dealul Spirii. În cursul luptei inegale, dar eroice, ostaşii formațiunii de pompieri bucureșteni, au asaltat artileria duşmană. Au căzut în această eroică bătălie mai mult de jumătate din efectivul companiei de pompieri.
Recunoaşterea faptului că 13 septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.
Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna, ca fiind Ziua Pompierilor din România însă, a fost oficializată prin legea nr.121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr.1490/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe latura din față a Monumentului Eroilor Pompieri este fixată o placă de bronz cu inscripția: “Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL (1900)”. Pe latura opusă este fixată o altă placă de bronz, pe care scrie: “În aducerea aminte a luptei susținută în acest loc de pompierii Bucureștilor, comandați de către căpitanul Zăgănescu, și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Kerim Pașa”.

Astfel se cuvine, ca în fiecare an, la data de 13 Septembrie să cinstim memoria, curajul şi devotamentul înaintaşilor care şi-au dat viaţa în Bătălia de la Dealul Spirii.

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.