
Ziua Mondială a Tuberculozei a fost marcată de Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău printr-un video în care medicii oferă recomandări esențiale pentru prevenirea și tratarea acestei boli contagioase. Specialiștii subliniază importanța diagnosticării timpurii, într-o perioadă în care tuberculoza continuă să reprezinte o problemă semnificativă de sănătate publică.
Un pacient diagnosticat cu tuberculoză poate avea toate simptomele de mai jos sau poate avea numai unul, după cum urmează:
- Tușiți de mai mult de trei săptămâni, o tuse seacă, poate părea mai degrabă supărătoare, un rest de răceală, ei bine, poate fi tuberculoză.
- Ați slăbit, fie și numai două-trei kilograme, poate vă convine, dar nu știți cum le-ați dat jos, poate fi tuberculoză.
- Obosiți ușor, urcând un etaj, ori mergând până la magazinul de pâine, poate fi tuberculoză.
- Se întâmplă să vă “doară spatele”, să simțiți un disconfort, poate niște înțepături în zona coastelor, poate fi tuberculoză.
- Dacă nu transpirați noaptea în mod obișnuit, dar constatați că vă treziți cu pijamaua udă, suspectați vreo febră nocturnă de care nu ați fost conștienți, poate fi tuberculoză.
- Dacă expectorați sânge, fie doar niște firișoare roșiatice, nu vă gandiți ca poate v-a curs sânge din nas și nu ați știut, poate fi tuberculoză.
- Faceți febră, fie și una ușoară, dar care nu dă înapoi câteva zile chiar dacă luați antitermice, poate fi tuberculoză.
- Ați făcut o pneumonie care a dat celebra “apă la plămâni”, nu o tratați superficial, poate fi tuberculoză
Diagnosticul se pune după un examen radiologic, o testare de spută (ceea ce se așteaptă din plămâni), România are la dispoziție teste rapide de diagnosticare, în 24 de ore e confirmat rezultatul, și o analiză de sânge. Tuberculoza este cea mai vindecabilă dintre bolile contagioase.