VIDEO: Romania, Te iubesc | Cum au ajuns sa fie lasate in paragina cladiri emblematice din Slanic Moldova

0

Perla Moldovei – statiunea Slanic Moldova – a ajuns subiect la emisiunea Romania, Te Iubesc de la Pro TV. Despre Slănic Moldova se spune că este „perla” stațiunilor Moldovei, iar primarul actual este și președinte al Asociației Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România. Forma de asociere pe care o conduce este în dialog permanent cu ministerele, și edilul susține că fără un voucher de tratament, un card balneo, decontat parțial de către stat, e aproape imposibil să dezvolți un turism balnear la nivelul celui din anii 60-80, când stațiunile lucrau la capacitate maximă. Atunci, totul era centralizat, iar oamenii din fabrici și unitățile statului erau trimiși periodic, la tratament, în care stațiunile funcționau integrat.

Gheorghe Baciu, primarul Stațiunii Slănic Moldova: Prima măsură pe care noi am solicitat-o, vrem ca acest card de sănătate să funcționeze, să se deconteze undeva la 500 de lei per pat”.

Stațiunea este destinație balneară, în primul rând, pentru că aici încă funcționează una din puținele baze de tratament ale statului, o unitate subordonată Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, din subordinea Ministerului Sănătății. E mică, nu are decât 40 de locuri de cazare și e departe de cum ar trebui să arate un sanatoriu de recuperare, de nivel European, dar cei care vin să se trateze, se declară mulțumiți, în primul rând, pentru tarifele mici, comparativ cu cele de la privat.

La nici doi pași de această bază pe care se susține, practic, turismul balnear de la Slănic, se găsește o clădire emblematică, pentru stațiune – Sanatoriul Racoviță – o clădire impunătoare, cu un teren mare, chiar în buricul stațiunii. Nu a mai funcționat după Revoluție și a făcut obiectul unor tranzacții succesive, tipic pentru stațiunile devalizate de la noi.

De altfel, stațiunea are două imobile emblematice, care acum zac închise. Față în față cu impozantul sanatoriu Racoviță se află clădirea cazinoului, primul cazinou din România. Un imobil monument, pe care edilul de la Slănic ar vrea ca Primăria să îl ia de la actualii proprietari, prin metoda exproprierii, deși pare greu, dacă nu imposibil, susțin alți primari. Cazinoul este momunent clasa A și poate fi expropriat, pe o lege specială, susține edilul.

Gheorghe Baciu, primarul Stațiunii Slănic Moldova:Proprietarii nu ne pot acționa în judecată decât cu privire la prețul oferit. Ne poate da în judecată doar pe preț”.

Casinoul este ofertat de doi ani, spre vânzare, pe site-uri imobiliare, iar prețul cerut este de 1,6 milioane de euro, de patru ori mai mult decât vrea să dea Primăria pe el, prin expropriere.

Gheorghe Baciu, primarul Stațiunii Slănic Moldova:Noi le-am oferit 400.000 de euro, în urma unei expertize, și doar dacă nu le convine prețul se pot adresa instanței”.

Sursa: PROTV

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.