Armata Romana ar putea avea drone fabricate chiar in tara. Compania Elbit, din Israel, propune armatei o drona numita Hermes 450. Compania are mai multe fabrici in Romania, iar multe din piesele acestei drone se fabrica chiar in Bacau. Compania israeliana vrea sa mute intreaga productie in tara si sa implice si alte companii precum IAR, Romaero sau Avioane Craiova daca MApN ar alege un astfel de contract.
Specificatii tehnice Hermes 450
Greutate: 550 kg
Lungime: 6,1 m
Anvergura: 10,5 m
Incarcatura maxima: 180 kg
Autonomie: 17 ore
Raza de actiune: 200 km
Viteza maxima: 176 km/h
Viteza de croaziera: 130 km/h
Plafon: 5.500 metri
Motor: UAV Engines Limited R802/902 (W) Wankel engine – 39 kW (52 hp)
„Israel și România sunt două state prietene foarte apropiate. Am luat o decizie strategică de a aproba transferul de tehnologie și know-how-ul din Israel în România. La anul sperăm că drona Hermes 450 să fie a dumneavoastră”, a spus Hagi Topolanski, vicepreședinte Elbit Systems
„E drona cea mai dovedită (n.r. combat-proven) din lume. Are mai bine de 20 de ani de existență, e coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Israeliene. E Regele aerului”, a descris Topolanski drona Hermes 450, care în prezent se află în dotarea a 14 state din lume, printre care și Statele Unite ale Americii prin Department of Defense.
Hermes 450 este o drona tactica, foarte capabila. A fost folosita in combaterea terorismului si dovedita in lupte. Are peste 300.000 de ore operationale de zbor si un record de siguranță și fiabilitate de vârf.
Hermes 450 încorporează sarcini utile de ultimă oră cu configurații selectate cu încărcare duală. Alegerea încărcăturilor utile include EO / IR / Laser, SAR / GMTI și MPR, COMINT / COMMJAM, ELINT, sisteme hiperspectrale, sisteme de scanare pe suprafețe mari și alte sarcini utile.
Drona Hermes 450 este autonoma si ergonomica, rezultand o eficiente maxima a misiunii fara a fi necesare abilitati de pilotare.
Elbit Systems are în România, în calitate de acționar unic, patru unități de producție:
– Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
– A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
– Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
– Elmet (Măgurele) – Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări. ( Sursa : Hotnews )