Tunelurile pe care PORR și UMB le vor construi pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva (Holdea – Margina) și pe Sibiu – Pitești (Lotul 4) vor fi săpate folosind metoda NATM (New Austrian Tunneling Method), în locul forajului cu utilaje TBM (cârtițe), care este utilizat pentru tunelurile feroviare.
Constructorii au ales metoda NATM în locul forajului cu scuturi, deoarece tunelurile nu sunt foarte lungi și nu ar fi rentabil să investească în achiziționarea sau închirierea de TBM-uri cu un diametru de 13 metri. Acest diametru diferă de capul de foraj utilizat în cazul tunelurilor feroviare, care are un diametru de 9 metri.
„În esență, nu merită efortul logistic și financiar. Pe metrou/feroviar sapi cu TBM tuneluri de pe la 5km+ pentru că ai diametru 9 metri. La rutier, diametrul este 12 metri, deci semnificativ mai mare (+30%). Îți trebuie un TBM – monstru ca să sapi așa ceva. Pentru câțiva kilometri de rutier, 1-2-3 km de tunel, folosirea TBM nu are justificare sub nicio formă. Pe feroviar la noi pe Brașov – Sighișoara ai 4 TBM-uri care vor fora (5km + 7km)x2 = 24 de kilometri de tuneluri linie simplă. Sunt 12 kilometri de linie dublă. Capul de forare are 9,8 metri. La rutier probabil ai avea nevoie de un cap de forare de vreo 13 metri. Dacă la calea ferată, cercul e folosit aproape în totalitate, la autostrada e ceva mai mult de jumătate. Deci forăm un cerc si apoi umplem jumătatea de jos a lui… Total nerentabil”, se arată pe forumul Asociației Pro Infrastructura.