VIDEO: Comparatie intre doi constructori, pe Autostrada de Centura a Capitalei A0. Umbrarescu, mobilizare exemplara

0

Autostrade de centura a Capitalei A0 este in lucru. Pe aproximativ 71 de kilometri s-a dat startul lucrarilor. Pe un tronson lucrarile au inceput in urma cu un an, iar pe altul acum cateva luni. Pe tronsonul unde lucreaza UMBrarescu exista sanse mari sa fie finalizat pana la final de 2023, insa pe celalalt nu se stie daca se va termina in 2024.

Pe tronsonul de sud, lucreaza asocierea Aktor (Grecia) și Euroconstruct Trading (România). Zona are 52 km, toti aflati in executie, însă tronsonul 3 – circa 18 kilometri de la autostrada A1 și până aproape de DN6 – a rămas mult în urmă. Contractul a fost semnat în aprilie 2019 și presupunea 12 luni pentru proiectare și 30 de luni execuție. Încă din prima etapă au apărut probleme, întârzieri care au dus la aprobarea Proiectului tehnic abia în 2021.

Ordinul de începere a lucrărilor a venit abia în octombrie 2021, iar până acum, la aproape un an distanță, constructorul a reușit să-și „mobilizeze forțele” încât stadiul fizic abia atinge 18%.

Situația pe Lotul 3 din A0 Sud: „Un Aktor deloc grăbit, cum ne-a obișnuit!”

Asociația Pro Infrastructura (API) a filmat din dronă cum arată la zi tronsonul 3 din A0 Sud, unde a găsit „un Aktor deloc grăbit, cum ne-a obișnuit!”.

  • „Constructorul grec (Aktor) pur și simplu nu reușește să se mobilizeze corespunzător, lucrând haotic, cu mari sincope în aprovizionarea cu materiale. Nici din birou nu s-a descurcat bine: are ordin de începere aferent proiectării din 23.05.2019, dar a acumulat întârzieri majore de aproximativ un an și a încasat penalizări, proiectul pentru eliberarea autorizației de construire (PAC) fiind aprobat abia în 11.06.2021 pe baza căruia a primit AC în 01.07.2021.
  • Nu e de mirare că șantierul a ajuns la un stadiu fizic de 15-18% la un an de la emiterea ordinului de începere lucrări din 25 octombrie 2021.
  • Noi tot sperăm ca antreprenorul să se trezească, să-și aducă aminte că are termen contractual 30 de luni să pună autostrada în teren și să NU aplice regula de trei simplă: 20% într-un an, restul de 80% în 4 ani!
  • Este absolut evident că grecii vor rata inaugurarea în 2023 și, dacă nu se trezesc din amorțeală, au șanse să rateze și 2024. Și poate-și aduc aminte să închidă șantierul și la Oiejdea pe Autostrada A10, acolo unde au promis că termină în primăvară. Dar ce mai contează încă 9 luni de întârziere la un singur deal?”

Umbrarescu lucreaza in forta pe lotul 2

In comparatie, Umbrarescu lucreaza exemplar pe lotul 2 din A0 Nord. Utilajele sunt prezente si executia se desfasoara conform graficului pe cei 19 km contractati de Umbrarescu. Lotul a fost contractat în mai 2021, cu termen de 12 luni proiectare și 22 luni execuție. Ordinul de începere a venit abia în august 2021, dar chiar și-așa constructorul a reușit să finalizeze proiectarea mai repede de termen.

Din vară, chiar, UMB a intrat în teren și mobilizarea se vede cu ochiul liber, avansul în doar câteva luni fiind unul considerabil, comparabil cu ce a reușit constructorul grec pe lotul sudic într-un an întreg. La cum arată mobilizarea UMB din șantier în prezent, există premizele care în 2023 să poată fi deschis traficul pe segmentul dintre DN1 și A3 (singura porțiune aflată între noduri rutiere de pe acest lot).

Asociația Pro Infrastructura a filmat din dronă acest lot, a surprins avansul lucrărilor în doar câteva luni și apreciază și ea că o parte din lucrări pot fi finalizate și date în trafic înainte de termen, în 2023:

  • „La felul în care este mobilizat constructorul, sunt șanse reale să vedem o deschidere parțială anticipată la final de 2023: aproximativ 10 kilometri între nodurile cu DN1 și Autostrada A3.
  • Mai mult, într-un scenariu ultra-optimist, s-ar putea găsi o soluție provizorie de încărcare/descărcare în DJ100 la Afumați. Antreprenorul are motivația și puterea să devanseze inaugurarea întregului lot, dar și CNAIR trebuie să-i ceară acest lucru și să facă demersurile birocratice necesare.
  • Chiar dacă nu ar fi o variantă optimă de conectare cu DN2, în opinia noastră efortul birocratic, financiar și tehnic este justificat deoarece oferă o alternativă traficului metropolitan de nord și celui de tranzit. Asta mai ales în contextul în care CNAIR tergiversează să acorde chinezilor de la CCECC contractul pe lotul 3 al A0 Nord, cel care include nodul A0-DN2, licitația fiind lansată în 06.06.2019, adică în urmă cu 3 ani și 4 luni!”

Sursa: hotnews.ro

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.