Vineri, 19 aprilie, la Iasi a avut loc semnarea contractului pentru executia lucrarilor la cladirea fostului Spital Municipal si integrarea acestuia in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Evenimentul a avut loc in prezenta presedintelui CJ Bacau – Valentin Ivancea, ministrului Sanatatii Rafila, europarlamentarului Dragos Benea, senatorilor Cristina Pravat si Bianca Purcarin, presedintelui ANDIS, Adrian Popa, fostului prefect Lucian Bogdanel si directorilor SJU Bacau – Irina Florea si Aurelia Taga.
„A fost un drum anevoios, dar am reuşit! Anul trecut am obținut finanțarea prin PNRR, iar după o licitație presărată cu tot felul de contestații, care au ținut pe loc mai bine de jumătate de an acest proiect, am ajuns în etapa execuției lucrărilor.După aproape două decenii de promisiuni legate de acest obiectiv – timp în care unii au umblat cu taloane fictive de analize gratis, iar alții l-au desființat ca spital de sine stătător (guvernarea Orban) – noi construim, finalizăm clădirea, o dotăm cu echipamente de ultimă generație şi o integrăm în circuitul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, cea mai importantă unitate sanitară din județ.
Am salvat în ultima clipă această investiție, după ce Viziteu şi USR au pus pe ultimul loc în PNRR o secție de arşi fără proiect care nu era eligibilă la finanțare în condițiile desființării spitalului de Orban în 2020. Vom construi un modern Pavilion Municipal al SJU Bacău şi vom încheia şantierul interminabil din ultimii peste 15 ani. Am spus şi reiterez, suntem o echipă a construcției, nu a obstrucției şi țin să mulțumesc conducerii PNL Bacău şi consilierilor locali liberali care au votat trecerea clădirii fostului Spital Municipal la Consiliul Județean, facilitând depunerea aplicației şi obținerea finanțării europene de 60 milioane euro prin PNRR! ” a precizat Valentin Ivancea – presedinte CJ Bacau si candidat la functia de primar pentru Municipiul Bacau
Senatoarea Cristina Pravat, candidat la functia de presedinte CJ Bacau, a declarat ca va continua – in cazul in care va fi aleasa – strategia de investitii in infrastructura spitaliceasca:
„Evident ca daca cetatenii vor credita echipa social-democrata la alegeri, ma angajez sa continui aceasta strategie de a moderniza orice inseamna infrastructura spitaliceasca in judetul Bacau. Ne-am luat acest angajament cu multi ani urma si am initiat alaturi de colegii mei parlamentari mai multe proiecte de lege ce au vizat modernizarea si dotarea spitalelor (Bacau,Moinesti,Buhusi). ” a precizat senatorul PSD de Bacau – Cristina Pravat – candidat pentru functia de presedinte CJ Bacau
Ministrul Rafila a precizat ca odata cu finalizarea acestei investitii, serviciile de sanatate din judetul Bacau vor fi la un nivel care sa permita diagnosticul si tratamentul pacientilor la cele mai inalte standarde:
”Semnarea contractelor are o semnificaţie foarte importantă pentru că asta înseamnă că începe construcţia şi sunt multe locuri în ţară unde construcţiile spitalelor din cadrul PNRR au început, sunt chiar avansate, la Bistriţa, la Baloteşti, multe alte obiectuive care sunt în defăşurare. Aici, semnificaţia este şi mai importantă, acest spital este de fapt un corp de clădire în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău, care în momentul depunerii proiectului purta denumirea de spital municipal, care însă fusese retras de către Guvernul Orban de pe lista spitalelor funcţionale din România.
Gama de servicii pe care le poate oferi în momentul de faţă Spitalul Judeţean este foarte mare şi odată cu finalizarea acestei construcţii şi cu dotarea ei, serviciile de sănătate oferite judeţului Bacău vor fi la un nivel care să permită diagnosticul, tratamentul şi urmărirea pacienţilor la cele mai înalte standarde de calitate”, a declarat ministrul Sănătăţii
Proiectul finantat prin PNRR este de 289 de milioane lei (aproximativ 60 de milioane euro). La finalizare, in cladirea fostului Spital Municipal vor putea fi ingrijiti 328 de pacienti. Consiliul Judetean va sustine o cofinantare de doar 5% – 14 milioane lei.
Din totalul de 289 de milioane lei, 178 de milioane lei vor merge catre lucrari propriu-zise, 49 de milioane lei catre echipamente medicale iar 9 milioane lei pentru sisteme IT si soft medical.
NUMAR TOTAL DE PATURI:328
Din care 209 paturi dotate cu echipamente IT/digitalizate
A. Sector spitalizare
Nr.paturi
1. Secția Cardiologie, din care: 80
Compartiment recuperare 10
Compartiment USTACC 13
2. Secția Neurochirurgie 20
3. Secția Neurologie 80
4. Secția ATI 17
5. Compartiment de Cardiologie intervențională 12
6. Secția de chirurgie plastica-
Compartiment Unitate de arsi gravi 30
7. Secția Oftalmologie 25
8. Compartiment Hematologie 17
9. Secția ORL, din care: 25
MBF 5
10. Secția Nefrologie 22
TOTAL Spitalizare continua: 336
10. Secția Dializa 8 posturi
Spitalizare de zi: 18
TOTAL Spitalizare de zi 18