Varianta ocolitoare, un vis erotic: Marcel Bolos (AM POS-T) confirma ca nu a fost depusa nicio cerere de finantare pentru soseaua de centura a Bacaului

0

raspuns_solicitareNoua conducere a Autoritatii de Management (AM) a Programului Operational Sectorial – Transport (POS-T) a confirmat, intr-un raspuns remis la o solicitare oficiala a Bacau.NET, ca nu exista depusa cerere de finantare pentru proiectul variantei ocolitoare a municipiului Bacau. Potrivit documentului amintit, singura institutie care poate solicita finantari este faimoasa CNADNR, lucru pe care aceasta nu l-a facut. Declaratiile facute in ultimele saptamani de primarul mun. Bacau, Romeo Stavarache, conform carora soseaua de centura are finantarea asigurata, sunt contrazise de oficiali guvernamentali de prim rang.

Soseaua de centura a municipiului Bacau ramane un deziderat departe de materializare. Cel putin asta rezulta dintr-o comunicare catre Bacau.NET facuta de conducerea AM POS-T, structura ce se ocupa de gestionarea POS Transport in Romania, program indicat de autoritatile bacauane drept sursa de finantare pentru construirea variantei ocolitoare. Intr-un raspuns remis portalului de stiri Bacau.NET, Marcel Bolos, directorul AM, a declarat ca singura institutie care poate solicita finantari, pe POS-T, pentru un astfel de proiect de infrastructura (n.r. – soseaua de centura) este Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Institutia, indicata de Bolos drept “pivot” in cadrul proiectului amintit, nu a depus o astfel de cerere de finantare. In lipsa cererii, rezulta din raspunsul dat de AM POS-T, proiectul variantei ocolitoare a municipiului Bacau nu este prevazut cu finantare.

Ce spun datele CNADNR?

centura bacau CNADRNPe site-ul CNADNR, entitatea ce pastoreste destinele centurii Bacaului, varianta ocolitoare a municipiulu se afla inca intr-o faza birocratica: conform datelor oficiale, o companie germana, JV Schubler – Plan & Search CO, s-a ocupat in ultimii ani de laborioasa activitate de actualizare si revizuire a documentatiei tehnice a proiectului! Acesta numara 31 de kilometri, 16 poduri si 15 pasaje, afisand o valoare totala de aproape 173 milioane euro. Conform site-ului amintit, termenul de incepere a lucrarilor ar fi trebuit sa fie primul semestru din 2011, lucru perfect neadevarat. Lucrarile la varianta ocolitoare a municipiului Bacau n-au inceput la data scontata si nici nu sunt semne ca vor incepe, prea curand, in perioada urmatoare. In ciuda declaratiilor facute de diversi politicieni bacauani care profeteau, inca din 2007 – 2008, iminenta incepere a lucrarilor de construire a variantei ocolitoare, se pare ca materializarea proiectului de infrastructura e totusi indepartata.

Revizuirea de 2,65 milioane euro exista doar in scripte

In iulie 2007, conform unei centralizari existente la nivelul Ministerului Transporturilor, guvernantii au incredintat unei asocieri de firme avand ca lider o companie germana contractul de actualizare si revizuire a indicatorilor tehnico-economici ai variantei ocolitoare a municipiului Bacau. In valoare de 2,65 milioane euro (8,39 milioane lei), contractul de actualizare a revenit societatii Schubler Plan Ing. Aceasta a avut la dispozitie, potrivit inscrisurilor oficiale ale ministerului, 68 de luni pentru a revizui documentatia tehnica si a reproiecta varianta ocolitoare.

Inscrisurile oficiale nu bat insa cu realitatea si asta pentru ca pe acelasi site al CNADNR dam de un anunt de licitatie din care rezulta ca serviciile de revizuire si actualizare a proiectului au fost scoase la mezat abia in iulie 2011 (vezi AICI invitatia de participare la licitatie). Prin urmare, in intervalul 2007 – 2011, proiectul variantei ocolitoare a stat uitat prin sertarele ministerului, fara ca vreo “oficialitate” bacauana (primar, presedinte CJ, parlamentarii puterii – PDL, parlamentarii Opozitiei etc) sa intreprinda actiuni in sensul deblocarii acestuia.

Inserat in lista POS-T, mai pe la coada

Centura POS TIn iunie 2011, Ministerul Transporturilor (MT) a emis un Raport privitor la starea POS-T si proiectele de infrastructura ce urmau sa fie sustinute de Guvern in viitor. La capitolul “Variante de ocolire”, soseaua de centura a municipiului Bacau apare intr-un clasament de 10 astfel de sosele, pe ultimul loc (vezi AICI raportul MT). Potrivit documentului, cele 10 variante ocolitoare “sunt luate in considerare” spre a fi finantate cu bani pe POS-T. Si aici, insa, exista cateva probleme: pe de o parte, CNADNR nu a depus cerere de finantare pentru varianta ocolitoare a Bacaului; pe de alta parte, actualizarea si revizuirea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic (PTh) al centurii au fost contractate de CNADNR abia in iulie 2011. Deci, pana la demararea propriu-zisa a procedurii de expropriere, anuntata de pedelistii in 2012, mai e cale lunga. Ca sa nu mai vorbim despre inceperea lucrarilor, eveniment ce – data fiind criza economica – tine de domeniul stiintifico-fantasticului! In scripte si pe internet, sau in raspunsuri oficiale, soseaua de centura a municipiului Bacau e sublima. In realitate, ea lipseste cu desavarsire.

Marcel Bolos, liberalul care a schimbat la fata municipiul Oradea

Marcel-BolosNoul director al AM POS-T este un fost city-manager din Primaria Oradea, municipalitate condusa de liberalul Ilie Bolojan. In ultimii ani, gratie muncii sustinute de Marcel Bolos, municipalitatea oradeana a obtinut finantare europeana in cuantum de 400 milioane euro pentru diferite proiecte edilitare de interes public. E de notorietate, de exemplu, ca Bolos a fost unul dintre artizanii faimoasei zone metropolitane Oradea si ca reusita proiectului de reabilitarea a centrului vechi al orasului, caruia i se face reclama acum pe toate posturile TV din Bucuresti, ii apartine in cea mai mare masura.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.