Universitatile au publicat deja metodologiile de concurs, calendarul inscrierilor si probele pe care candidatii trebuie sa le sustina in vederea admiterii la facultate. Majoritatea facultatilor isi selecteaza viitorii studenti in functie de notele pe care acestia le obtin la Bacalaureat. Exista, insa, si facultati unde se intra in urma unui examen de admitere. Taxele de scolarizare sunt in jur de 2.500 de lei pentru anul scolar 2013-2014, iar taxele de inscriere variaza de la o universitate la alta. Citeste mai jos cum organizeaza admiterea la facultate Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE).
Universitatea din Bucuresti
- Facultatea de Administratie si Afaceri organizeaza examen de admitere la trei programe de licenta: Administratie publica; Administrarea afacerilor; Marketing. Admiterea candidatilor pentru cele trei programe de licenta se realizeaza pe baza mediei calculate intre media obtinuta la Bacalaureat (50%) si media anilor de studii liceale (50%). Inscrierile au loc in luna iulie, iar absolventii de liceu se pot inscrie la oricare dintre cele trei programe de licenta sau la toate (Administratie Publica, Administrarea Afacerilor si Marketing), depunand cate un dosar complet. Vezi aici actele necesare la inscriere. Taxele de scolarizare: Administratie Publica – 3.100 lei. Administrarea Afacerilor – 3.100 lei. Marketing – 3.100 lei.
- Facultatea de Chimie organizeaza admiterea 2013 astfel: 25% test grila (la alegere chimie organica sau chimie anorganica si generala) si 75% media de la Bacalaureat. Pana pe 15 iunie, Facultatea de Chimie organizeaza lectii gratuite de pregatire pentru absolventii de liceu care vor sa intre la aceasta facultate. In cadrul acestor lectii, cadrele didactice universitare raspund intrebarilor elevilor si rezolva impreuna chestionare si probleme specifice probei de bacalaureat si testului de admitere la Facultatea de Chimie, informeaza facultatea. Vezi aici modele de teste de admitere 2013
- Facultatea de Drept – absolventii vor sustine pe 23 iulie 2013 un examen de admitere la Limba romana si la Economie. Este vorba despre un test grila pe care il vor sustine toti candidatii si care va contine 60 de intrebari din Limba romana si 40 din Economie, au declarat reprezentantii Facultatii de Drept pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, nu vor fi luate in calcul media de la Bacalaureat si notele din timpul liceului, nota obtinuta la testul grila fiind modalitatea de admitere. Numai in caz de baraj vor fi punctate si mediile obtinute in liceu la aceste discipline, sustin reprezentantii facultatii. Vezi aici subiectele de la examenele de admitere din anii anteriori. Descarca tematica si bibliografia la Limba romana si la Economie.
- Facultatea de Filosofie – admiterea se va realiza prin concurs de dosare, pe baza mediei de la Bacalaureat. „Nu se vor lua in considerare notele obtinute in timpul liceului”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii facultatii. Vezi aici cum s-au desfasurat sesiunile de admitere in anii trecuti
- Facultatea de Geografie – forma de concurs propusa rectoratului de catre Consiliul Facultatii, pe 14 ianuarie, este urmatoarea: 25% media la Bacalaureat si 75% nota la examen scris de Geografie (Sursa). Descarca de aici Subiecte posibile de examen pentru admiterea din iulie 2013 la Facultatea de Geografie
- Facultatea de Fizica: inscrierile au loc in perioada 10 – 19 iulie, iar pe 22 iulie candidatii vor sustine examen scris, la alegere (fizica, matematica, informatica, chimie sau biologie). Pe 23 iulie se vor afisa rezultatele. Admiterea se realizeaza luand in calcul Media de la examenul de Bacalaureat (75%) si Nota la testul grila (25%).
Candidatii pot opta pentru alegerea testului grila astfel:
– La discipina Fizica: un test la alegere din cele patru capitole (Mecanica, Termodinamica, Electricitate, Optica)
– La discipina Chimie: un test la alegere din cele doua (Chimie anorganica, Chimie organica)
– La disciplina Informatica: un test la alegere din cele doua limbaje de programare (Pascal, C/C++)
– La disciplina Matematica: un test de Analiza si Algebra
– La disciplina Biologie: un test de Anatomie
Vezi aici care sunt actele necesare pentru inscriere
- Facultatea de Geologie si Geofizica: admiterea este organizata in doua sesiuni, iulie si septembrie. Candidatii pot opta intre trei programe de studii: Inginerie geologica – 90 de locuri la buget, admiterea se face prin concurs de dosare (Media de la Bacalaureat); Geofizica – 30 de locuri la buget, admiterea se face prin concurs de dosare (Media de la Bacalaureat); Geologie – 55 de locuri la buget, admiterea se face 40% – test grila, 60% – media de la Bacalaureat (Detalii aici)
- Facultatea de Istorie: admiterea se face pe baza mediei notelor obtinute la examenul de Bacalaureat. Candidatii cu aceeasi medie vor fi departajati prin nota obtinuta in cadrul examenului de BAC la Limba si literatura romana, precum si prin nota obtinuta in cadrul examenului de BAC la proba obligatorie a profilului urmat. Admiterea se face pe urmatoarele specializari: Istorie (160 de locuri disponibile la buget si 100 la taxa, la zi, in timp ce la ID pe aceasta specializare sunt 50 de locuri disponibile, toate la taxa), Istoria artei (30 de locuri la buget si 8 la taxa, numai la zi) si Relatii internationale si studii europene (50 de locuri la buget si 25 la taxa, numai la zi). Taxa de admitere este de 150 RON/dosar de admitere depus, iar taxa de studii pentru locurile cu taxa este de 3.100 RON. Inscrierea se realizeaza in perioada 9 – 16 iulie, iar evaluarea dosarelor in perioada 18 – 22 iulie. Detalii aici
- Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii: la admitere nu se ia in considerare media de la bacalaureat si nu exista locuri speciale pentru laureatii olimpiadelor pe materii din invatamantul preuniversitar. Admiterea se face prin examen scris la Limba romana si Creativitate si expresivitate. Data exacta a probei scrise, precum si alte detalii referitoare la admitere vor fi anuntate pe site-ul facultatii.
- Facultatea de Limbi si Literaturi Straine: facultatea ofera trei domenii de studii de licenta diferite; este vorba despre Limba si literatura (Filologie), Studii Culturale, respectiv Limbi Moderne Aplicate (domeniu care include doua sub-domenii: Traducere si Interpretare, Limbi Moderne Aplicate). Facultatea ofera dubla specializare, cu exceptia domeniului de licenta Studii Culturale. Admiterea se realizeaza in doua sesiuni, una in iulie 2013 si una in septembrie 2013. In septembrie insa vor exista concursuri de admitere doar la sectiile unde au mai ramas locuri libere. Facultatea precizeaza ca experienta anilor anteriori a aratat ca nu au mai existat sesiuni in septembrie, deci nici locuri libere, pentru urmatoarele sectii: engleza, limbi orientale, studii americane, traducere si interpretare sau limbi moderne aplicate.
Admiterea la Limba si literatura (Filologie)
– admiterea se face pe baza de examen scris din doua discipline (doua limbi de studiu)
– candidatul isi va alege o singura specializare din lista urmatoare: (A) Engleza / Germana / Franceza / Spaniola / Araba / Chineza / Japoneza – in combinatie cu una dintre urmatoarele specializari: (B) Engleza / Germana / Neerlandeza / Suedeza / Franceza / Catalana / Italiana / Latina / Portugheza / Spaniola / Hindi / Rusa / Romana.
– cele doua specializari trebuie sa fie diferite
– sunt excluse combinatiile intre Spaniola si Italiana, respectiv Portugheza si Rusa, indiferent de ordinea lor, precum si combinatiile intre Portugheza si Latina, respectiv Rusa si Latina.
– la inscriere candidatii isi pot alege mai multe specializari din lista B, care vor fi specificate in ordinea preferintelor, insa vor fi declarati admisi la una singura dintre ele.
Detalii pe hotnews