Un nou dosar penal pe numele Alinei Bica. Magnatul Ioan Niculae i-ar fi promis 3,5 milioane de euro pentru a opri un dosar

0

Alina Bica i-ar fi cerut procurorului de caz să oprească investigaţiile pe care le derula în legătură cu utilizatorul unui număr de telefon pe care îl folosea Liviu Dragnea. În schimb, Bica ar fi urmat să primească de la omul de afaceri Ioan Niculae suma de 3,5 milioane de euro, la pachet cu promisiunea făcută împreună cu Liviu Dragnea că o vor sprijini să ajungă procuror general. Niculae (InterAgro) este cercetat de DIICOT în celebrul dosar al gazului ieftin, de producței internă, care era rezervat pentru combinatele sale. În același dosar mai sunt vizați Varujan Vosganian și Adrian Videanu. 

alina bica diicotPrintr-o ordonanță de disjungere a cazului Bica, procurorii DNA par să dezvăluie o incredibilă rețea de interese care trafica dosare penale. Contra unei promisiuni a 3,5 milioane de euro, Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, se pare că a pus „umărul” pentru a-i scăpa pe Ovidiu Tender și Ioan Niculae de problemele din justiție. Potrivit unui document DNA citat de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul său, Niculae ar fi încercat să scape de dosarul în care era acuzat de subminarea economiei naţionale.

Niculae ar fi apelat la Liviu Dragnea ca să îl ajute cu o intervenţie la Alina Bica, la vremea respectivă procuror-şef al DIICOT. Solicitarea lui Niculae era legată de tergiversarea soluţionării dosarului pâna la apariţia prescripţiei, potrivit celor „23 de pagini dintr-o < Ordonanţă de disjungere a cauzei > din dosarul Bica”, prezentate pe site-ul turcescu.ro. În urma acestei intervenții, Alina Bica ar fi apelat la procurorul de caz pentru ca acesta să stopeze investigațiile.

În anchetă apar, pe lângă numele Alinei Bica şi Elena Udrea, fostul său soţ – Dorin Cocoş şi fiul acestuia – Alin Cocoş, mai notează Turcescu. Potrivit unor surse judiciare citate de site-ul Digi24, procurorii DNA investighează acuzaţii de dare şi luare de mită privind un teren care ar fi fost vândute prin interpuşi, de la familia Cocoş, către Alina Bica. Terenul situat în Snagov, cu o suprafaţă de peste 4.400 de metri pătraţi, ar fi fost vândut în acte de prima soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, şi ar fi ajuns la mai mulţi apropiaţi ai Alinei Bica, persoane interpuse.

Tranzacțiile financiare au făcut obiectul unor verificări ale oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, sesizări care au fost transmise DIICOT la data de 28 mai 2013. Structura era condusă de Alina Bica.  Potrivit documentelor DNA citate de Turcescu, terenul ar fi fost o răsplată pentru sprijinul acordat de Alina Bica, la vremea respectivă membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru despăgubirea supraevaluată acordată către controversatul afacerist Gheorghe Stelian zis „Stelu”.

Dosarul „Gaze ieftine” pentru Niculae

Niculae InterAgroDin referatul intocmit de catre procurorii D.I.I.C.O.T. „rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD.

Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de IOAN NICULAE viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN ROMGAZ SA creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt  de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale. Demersul ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-a realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

 

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.