Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu îşi va majora investiţia la Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), fosta ATE Bank, la 100 milioane de euro, printr-o majorare de capital care se va adăuga investiţiei de circa 10 milioane de euro făcută până acum.
„Încă 90 milioane de euro sunt deja depuşi la BRCI, dar în depozitul meu personal. Îi voi vira pentru majorarea capitalului abia după ce conducerea băncii termină cu schimbarea numelui băncii şi toate procedurile pentru funcţionare si după ce vin toate aprobările de la BNR”, a declarat Umbrărescu. Omul de afaceri a plătit 10 milioane de euro pentru a prelua 93,91% din actiunile ATE Bank, al cărei nume a fost schimbat după AGA de vinerea trecută în BRCI. „Am mai acordat încă un imprumut subordonat de 5 milioane de euro pentru a susţine cheltuielile de funcţionare în perioada de inceput”, a mai spus omul de afaceri.
În urma AGA din 7 februarie, s-a aprobat, pe lângă schimbarea numelui băncii, modificarea sistemului de guvernare al instituţiei din sistem unitar în sistem dualist şi componenţa Consiliului de Supraveghere: Roxana Aida Moldovan – presedinte, Ştefan Nanu şi Valentina Siclovan – membri. Conducerea executivă a băncii va fi asigurată de Marinel Burduja, director general, unul dintre cei mai experimentaţi bancheri din ţară, alături de Dorin Badea, Gabriel Cristian Arsene, Andrei Nicolae Popovici si Doru Călin Petruţi ca directori generali adjuncţi.
„Nu va fi o bancă universală, ci o banca de niţă. 75-80% din activitate va fi pentru persoane juridice, incluzând şi profesionişti. Doar 20-25% din activitate vor fi servicii pentru clientela de retail atent selecţionată, cu atentie pe private banking”, a declarat Marinel Burduja. Directorul general al BRCI spune că este greu să intri cu o bancă nouă pe o piaţă oricum supraaglomerată. „Noi avem avantajul că plecăm la drum cu un bilanţ curat, neafectat de credite neperformante. Costurile de finanţare nu sunt afectate de costurile de risc, nu vom avea nici costuri mari cu reţeaua teritorială, care va fi redusă, astfel încât vom putea avea comisioane mai mici decât restul pieţei”, spune Burduja.
Potrivit afirmatiilor sale, banca va da clienţilor, în mod gratuit, un recapitulativ, la sfârşitul fiecărei luni în care să le spună detaliat cât l-a costat relaţia cu banca. Conducerea băncii îşi propune ca 80% din bilanţ, inclusiv la credite, să fie bazat pe lei. „Vrem sa finanţăm şi start-up-uri. În prezent, nicio bancă nu le finantează”, spune Burduja. În prezent, banca derulează o gamă de operaţiuni care include plăţi interne şi externe, acreditive, scrisori de garanţie. „Clienţii care vor credite mai trebuie să astepte, suntem în curs de elaborare a procedurilor şi în primăvara acestui an vom porni la drum”, declară directorul general.
BRCI are în prezent circa 110 angajaţi, din care 69 preluati de la ATE, urmând să ajungă la circa 200 pana la finele anului. „Vom avea 7-11 sucursale în ţară, în mod cert la Constanta, Ploieşti, Bacău, Cluj, Timişoara, Oradea, Bucureşti”, a mai arătat directorul general al băncii.
Sursa: Capital
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News
De ce nu ai v?ndut ?i tu chiloti si acum sa fii bancher? Ai doar invidie pt ca nu fost capabil ca el.