Pe 21 aprilie, Umbrarescu va inaugura primii kilometri de drum expres din Romania. Anuntula fost facut de secretarul de stat, Ionel Scrioșteanu după o verificare pe șantier
Este vorba despre prima jumătate a lotului 2 (Craiova – Pitesti ), adică 19 kilometri între Robănești ( Dolj) și Piatra Olt ( jud. Olt) care include Centura Balș. Nu este foarte clar, însă când va fi deschisă și a doua jumătate a lotului 2 ( Centura Slatina) unde constructorul român UMB trebuie să rezolve ,,problema” pasajului de cale ferată de la Găneasa.
,Primii kilometri de Drum Expres, construiți în România vor fi dați în trafic joi. Am făcut astăzi ultima vizită pe șantierul Drumului Expres Craiova – Pitești, înainte de recepția și darea în folosință a Lotului 1 al Tronsonului 2, care va asigura preluarea traficului în zona orașului Balș.
Este vorba despre primii 18,5 km din Drumul Expres Craiova – Pitești, respectiv Lot 1 km 17+700 – km 36+200 din Tronsonul 2.După deschiderea circulației rutiere, accesul pe acest lot se va face astfel:–pe relația Craiova-Pitești, accesul se face din DN65, prin sensul giratoriu executat în apropiere de Balș–pe relația Pitești-Craiova, accesul se va face prin sensul giratoriu construit pe DN65, spre localitatea Piatra Olt. În scurt timp vom da în trafic și Lotul 2 al Tronsonului 2.” a anuntat secretarul de stat Scrioșteanu
Umbrarescu a montat deja limitatoare de viteza cu 100 km /h, insa conform noii legi votate in Parlament, acestea se vor schimba. Viteza maxima leagala de pe drumurile expres a fost marita la 120 km/h.
Cea mai importantă diferență între o autostradă și un Drum Expres este lipsa benzii de urgență. Drumul Expres are un spațiu tip acostament cu o lățime de aproximativ 2 metri, spre deosebire de 3,75 – 3,5 metri banda de urgență. De asemenea, banda de circulație este puțin mai îngustă la Drumul Expres (-25 cm), iar viteza deocamdată, este specifică unui Drum Național European, 100 km/h.
Sursa: economedia