Ultima oră! Euroins intră în insolvență. Ce se întâmplă cu clienții

    0

    Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, anunţă vineri ASF. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.

    ”Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, arată ASF.

    La data de 30.06.2022 societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.

    ”Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie”, precizează ASF.

    Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România, spun reprezentanţii ASF.

    ”În acest sens, menţionăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, arată ASF.

    Efectele intrării în insolvență a Euroins: Ce măsuri ar fi pregătite la Guvern pentru a nu crește și mai mult prețurile RCA la consumatori

    Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu are suficiente resurse să gestioneze și situația de la Euroins, în condițiile în care plătește deja pentru falimentele Astra, Carpatica și City Insurance.

    În cazul în care instanța decide insolvența Euroins, polițele RCA se vor rezilia automat peste 3 luni , doar că între timp acestea ar putea produce daune.

    De unde bani pentru plata daunelor? Unii asigurători amenință că ies de pe RCA

    Sursele HotNews.ro spun că pentru a rezolva situația, Guvernul ar urma să împrumute FGA și că va plafona prețurile RCA, o măsură luată deja în calcul de ASF la care se lucrează în mod serios, potrivit unor surse guvernamentale.

    Problema este că plafonarea prețurilor RCA ar însemna pentru mulți șoferi că vor plăti mai mult decât în prezent, iar o astfel de măsură ar putea atrage o procedură de infringement de la Comisia Europeană, cum s-a mai întmplat.

    Precizari Groupama:

    Groupama, liderul pieței de asigurări din România, dezminte informațiile publicate privind informarea în scris a Autorității de Supraveghere Financiară despre intenția de retragere din piața RCA în cazul luării deciziei de plafonare a prețurilor asigurărilor auto obligatorii, subiect aflat în discuție în aceste ultime zile.

    Deciziile Groupama au vizat și vor continua să vizeze sustenabilitatea companiei noastre, ca act de responsabilitate față de asigurații noștri, față de echipa noastră și față de acționarii noștri.

    Orice astfel de decizie va fi luată și comunicată doar în baza informațiilor oficiale și a studiilor de impact.

    Rămânem un actor angajat în piața de asigurări din România și continuăm să acționăm cu responsabilitate, așa cum am făcut-o și până acum, pentru stabilizarea industriei după falimentul City Insurance.”

    Lasa un comentariu

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.