Uniunea Europeană (UE) a blocat joi averile ale unui număr de 18 foşti oficiali ucraineni implicaţi în violenţele de la Kiev, în februarie. Viktor Ianukovici este prima persoană din lista oficialilor ucraineni vizaţi de sancţiunile UE. Pe această listă se mai află fostul premier ucrainean Mikola Azarov, care a demisionat la 28 februarie, prcum şi foştii miniştri de Interne, Vitali Zaharcenko, ai Justiţiei şi Sănătăţii din fostul guvern de la Kiev.
De asemenea, sunt vizaţi fostul procuror general al Ucrainei, fostul şef al serviciilor de securitate, omul de afaceri Serghei Kurcenko şi consilieri apropiaţi ai lui Ianukovici. Cei doi copii ai preşedintelui demis au fost, de asemenea, trecuţi pe listă, printre care Aleksandr, om de afaceri a cărui avere este estimată la peste 500 de milioane de dolari şi care deţine în Elveţia o companie specializată în vânzarea de cărbune din Ucraina.
Cele 18 persoane vizate au fost „identificate” ca fiind „responsabile pentru deturnarea de fonduri aparţinând statului ucrainean”, arată decizia publicată în Jurnalul Oficial al UE. „Sancţiunile includ măsuri pentru a încerca recuperarea fondurilor deturnate”, a adaugat decizia Uniunii Europene. UE concretizează astfel decizia adoptată la 20 februarie de către miniştrii europeni de Externe de a aplica „sancţiuni ţintite” persoanelor care sunt „responsabile de încălcarea drepturilor omului, violenţe şi o utilizare excesivă a forţei”, în urma confruntărilor care s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi la Kiev.
Iniţial aceste sancţiuni vor consta doar în blocarea averilor şi nu în interdicţia acordării de vize de călătorie în UE, cum se preconiza la început.
Elveţia a decis deja să blocheze, începând de la 28 februarie, averile lui Viktor Ianukovici şi altor 19 reprezentanţi ai fostului regim, inclusiv miniştri şi fiul fostului preşedinte ucrainean, Aleksandr Ianukovici, a cărui avere este estimată la peste 500 de milioane de dolari şi care deţine, în Elveţia, o firmă de comerţ specializată în vânzarea de cărbune ucrainean.
UE a ameninţat totodată că va adopta „sancţiuni ţintite” şi împotriva unor oficiali ruşi, în cazul în care nu sunt adoptate „măsuri rapide şi concrete de dezescaladare” în Crimeea, până la summitul european de joi.