Turul Colinelor – RGT Bacău – ediția a II-a

0

Road Grand Tour este o competiție ciclistică de șosea din România, deschisă pentru toți participanții-  amatori, profesioniști și copii. La fiecare etapă se aliniază la start între 300 și 400 de concurenți atât din România cât și din țările vecine (Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova).

 Turul Colinelor, aflat în 2021 la a doua ediție, cuprinde trei etape de șosea după cum urmează:

  • Turul Colinelor în perioada 12-13 iunie
  • Drumul Eroilor Tg. Ocna – Valea Uzului 21-22 august
  •  Gentleman’sBacău Tour – 2 octombrie

În alegerea traseelor s-a ținut cont de nivelul ridicat de dificultate, dorința de a circula numai pe drumuri județene, dar și evidențierea și promovarea spectaculoasei locații refăcute pe fonduri europene –  Mănăstirea Răchitoasa.

Obiectivele programului sportiv sunt promovarea ciclismului în rândul tinerilor și a populației județului în general și promovarea turismului, a obiectivelor reabilitate pe fonduri europene, dar și a imaginii județului Bacău la nivel național.

Asociația Club Sportiv Rally Spirit Onești și-a început activitatea în anul 2007, iar în anul 2020, împreună cu Federația Română de Ciclism, a implementat cursa ciclistică stradală Turul Colinelor – etapă în calendarul RoadGrandTour. Această cursă a readus în Moldova și în județul Bacău, după o pauză de mai bine de 10 ani, cursele ciclistice de șosea și încă de la prima etapă s-a bucurat de succes și popularitate peste așteptări, înregistrând la start 320 de sportivi.

Valoarea totală a bugetului proiectului este de 342.000 lei, din care Judeţul Bacău, ȋn calitate de asociat, finanţează proiectul cu suma de 310.500 lei.

Turul Colinelor 

12-13 iunie 2021

Cursa va fi organizata pe durata a două zile:

– în prima zi (12 iunie) va avea loc cursa de criterium, pe circuitul de 3 km amenajat în centrul orașului Bacău și se va desfășura după regula 1 oră plus un tur. Se vor organiza 4 curse în funcție de categoriile de vârstă și de clase. Festivitatea de premiere va avea loc în fața Palatului Administrativ, pe scena special amenajată în acest sens. Această cursă va fi transmisă în direct pe Sport Extra și online. În fața Casei de Cultură va fi amenajat un studio: aici va fi zona de comentatori ai cursei și de interviuri. Vor fi montate două ecrane  led, unul în fața hotelului Decebal și cel de-al doilea ecran, de 30 mp, pe esplanada din fața Palatului Administrativ. Pe aceste ecrane, publicul va putea urmări cursa, filmul de prezentare,  dar și spoturi de promovare a județului.

  – în a  doua zi (13 iunie) se va lua startul din fața Palatului Administrativ. Traseul cuprinde 120 km între Bacău– Buhoci- Parincea- Găiceana- Dealu Morii- Vultureni-Oncești- Izvorul Berheciului-Colonești- Răchitoasa, cu finish la Mănăstirea Răchitoasa.

În alegerea traseului s-a ținut cont de nivelul ridicat de dificultate, dorința de a circula numai pe drumuri județene și promovarea spectaculoasei locații refăcută pe fonduri europene- Mănăstirea Răchitoasa.

Drumul Eroilor

21-22 august 2021

Drumul Eroilor este o cursă de cățărare care se va desfășura pe durata a două zile, în perioada 21-22.08.2021 .

             În prima zi de concurs, competiția se desfășoară pe un traseu de 5,3 km. Startul va fi în centrul orașului Tg. Ocna, se va traversa parcul orașului, apoi drumul județean ce duce către Slănic Moldova și drumul până la Monumentul Eroilor de pe dealul Măgura. Această urcare reprezintă o ascensiune șerpuită de 2,1 km cu înclinație de 10 %, ceea ce conferă un grad de dificultate sporit pentru concurenți și pentru publicul spectator.

             Pe acest traseu, din centrul orașului Tg. Ocna până în vârful dealului Măgura, se va organiza un plan de producție TV care va fi alcătuit din camere de transmisie TV și, la final, un studio pentru interviurile de final de cursă. De asemenea, se vor monta 2 ecrane mari de tip led cu sonorizare, unul în centrul orașului Tg. Ocna și unul la finish, ecrane pe care publicul spectator vor avea ocazia să vadă această cursă și să asculte comentariile avizate.

             Ne dorim să facem o promovare eficientă a acestei curse, astfel încât să reușim să aducem pe traseul de concurs cât mai mulți spectatori și fani care să asigure o atmosferă asemănătoare curselor de cățărare de tradiție din Europa.

             În a doua zi de concurs, traseul va porni din fața primăriei Dărmănești, urcând pe noul drum asfaltat făcut în anul 2020 în urma investiției Consiliului Județean Bacău ce înconjoară barajul Valea Uzului, până la coada lacului și întoarcere în fața Primăriei Dărmănești unde va fi finalul cursei.

             Festivitatea de premiere se va face în fața Primăriei Dărmănești, pe scena amenajată. Departajarea câștigătorilor se va face adunând timpii din prima zi cu cei din a doua zi de concurs.

             În afară de promovarea cursei cu un caracter unic în România, datorită faptului că se desfășoară pe durata a două zile în locații diferite, ne dorim să aducem în atenția publică istoria locurilor pe care această cursă le strabate. Acest lucru va fi reflectat printr-un film de prezentare și promovare, atât a zonei Tg.Ocna și a mausoleului de pe Dealul Măgura cât și însemnătatea istorică a pasului Valea Uzului, care a fost denumită și Poarta de Fier în timpul războiului.

             Totodată, coeficientul de dificultate al traseelor alese vor face ca această cursă de cățărare să devină în anii ce urmează un reper pentru cicliștii care concurează în acest domeniu și să devină o tradiție.

Gentleman’s Bacău Tour

2 octombrie 2021

Gentleman’sBacău Tourse va desfășura pe data de 2.10.2021 iar particularitatea acestei curse o reprezintă faptul că va fi o cursă de echipă. Participanții vor lua startul în echipe de câte 6 cicliști și vor reveni în echipaj complet de 6 după parcurgerea a 168 de km după cum urmează: Slănic Moldova – Tg. Ocna – Bârsănești – Helegiu – Livezi – Berzunți  – Poduri – Moinești – Zemeș și retur pe același traseu.

             Această cursă are la bază ideea de fair-play și spirit de echipă, valori care trebuie să stea la baza fiecărei echipe care se va înscrie în concurs. Pe parcursul traseului vor fi puncte de marcaj (check-point), puncte de realimentare, monitorizare medicală cât și echipe de asistență rutieră puse la dispoziție de organizator.

Acesta este un concept nou de cursă introdus de numai 2 ani în România. Această ediție va aduce elemente noi bazate în mare parte pe zona de securitate, promovare a cursei cât și facilități de cazare oferite echipelor concurente. Urmărim să promovăm stațiunea Slănic Moldova și investiția Consiliului Județean în refacerea drumului de la Bârsănești –Berzunți – Poduri.

Gradul de dificultate al acestui traseu pentru bicicliști si facilitățile organizatorice și de securitate vor fi principalele atuuri ale cursei.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.