La începutul lui decembrie 2014, imediat după Ziua Națională, Romeo Stavarache – pe atunci în arest la domiciliu – a formulat un denunț împotriva omului de afaceri Costică Rusu, a fostului viceprimar Nicolae Onica, precum și a deputatului Lucian Ciubotaru. Stavarache i-a acuzat pe cei trei de acte de corupție, în relație cu proiectul vizând construirea Centrului de Afaceri și Expoziții din Bacău, dar și cu o sumă de bani – 60.000 euro – ajunsă, în final, în campania electorală a PNL, din 2008. La 9 decembrie 2014, DNA a început cercetările in rem pe marginea celor sesizate de Stavarache, iar la mijlocul lui februarie 2015 procurorii anticorupție au clasat cauza pentru că denunțul făcut de edil „nu are corespondent” în realitate.
Procurorii DNA au făcut verificări mai bine de 2 luni, urmare a denunțului formulat de Romeo Stavarache. La finalul „scotocelii”, aceștia au clasat cauza, motivând că cele sesizate (denunțate) de Stavarache nu au corespondent în realitate (click pe imaginile alăturate). Cu alte cuvinte, sunt „povești nemuritoare”. Edilul a formulat denunț la 2 decembrie 2014, pe vremea când încă se afla sub măsura preventivă a arestului domiciliar. Stavarache i-a acuzat pe Costică Rusu, Nicolae Onica și Lucian Ciubotaru de fapte de coruptie. Acestea s-ar fi consumat în jurul unei lucrări edilitare de proporții: construirea Centrului de Afaceri și Expoziții din Bacău, o lucrare lăudată în campania electorală pentru alegerile locale de candidatul Stavarache. Centrul de Afaceri a fost construit de o asociere de firme condusă de compania ROMBET, controlată de Rusu.
Concret, edilul a sesizat, din arestul domiciliar, că Rusu ar fi dat mită 800.000 de euro la Ministerul Dezvoltării, în urmă cu mai mult timp, pentru ca instituția să fie de acord cu creșterea valorii inițiale a proiectului, de la 9 milioane euro la 13 milioane euro. În același context, se arată într-o ordonanță de clasare aflată în posesia portalului de știri Bacau.NET, Stavarache ar fi tras concluzia, urmare a unor discuții auzite în urmă cu mai mulți ani, că afaceristul Costică Rusu i-ar fi remis lui Ciubotaru suma de 60.000 euro, cu titlul de sponsorizare pentru campania electorală din 2008, an în care Ciubotaru a candidat pe listele PNL de la Consiliul Județean. Mita de 800.000 euro ar fi fost dată de Rusu către ministrul Laszlo Borbely, potrivit denunțului formulat de Stavarache.
Presiune pe un martor cheie din dosarul de corupție al lui Stavarache
Cercetările procurorilor DNA au dat la iveală faptul că, în realitate, Costică Rusu ar fi lansat un zvon privind mita de 800.000 euro către Borbely, zvonul având rolul de a tempera apetitul lui Stavarache în a-i cere bani. De altfel, Rusu a și recunoscut – în cadrul dosarului penal al primarului băcăuan – că i-ar fi dat mită lui Stavarache. Aceasta ar fi provenit din contractul de mentenanță a sistemului de iluminat public, derulat de una din firmele afaceristului băcăuan cu Primăria Bacău.
„Rusu Costică a declarat că … «am luat decizia de a lansa niște zvonuri pentru a nu-mi mai cere alți bani. Personal în discuțiile purtate cu funcționari din cadrul Primăriei Bacău, inclusiv cu primarul Stavarache Romeo și vice-primarul Onică Neculai, pentru a nu-mi mai cere bani, am afirmat că pentru obținerea contractului aferent Centrului de afaceri aș fi dat mită ministrului Borbely suma de 800.000 euro. Am făcut aceste afirmații, care de altfel sunt false, cu scopul de a scăpa de presiune, fiind convins că nu pot verifica aceste afirmații”, s-a consemnat în Ordonanța de clasare.
Interesant este faptul că afaceristul băcăuan figurează drept martor-denunțător în dosarul penal în care DNA îl acuză pe Romeo Stavarache de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, totalizând un prejudiciu de peste 2,4 milioane lei. Cum denunțul formulat de Stavarache în decembrie 2014 este nereal, neavând suport în realitate, acțiunea primarului poate fi interpretată în cheia unei eventuale presiuni pusă pe unul dintre denunțătorii săi. Nu trebuie uitat, în acest context, că Stavarache se află sub control judiciar, limitele acestei măsuri fiind extrem de stricte în relație cu martorii (și denunțătorii) din lucrări. Am încercat să luăm legătura cu Costică Rusu, în repetate rânduri, însă acesta nu a fost de găsit la telefon.
„Mita” către Ciubotaru, o ficțiune cu iz electoral
În ceea ce privește viramentele făcute de Rusu către Ciubotaru, cercetările procurorilor au evidențiat că sumele de bani vehiculate de Stavarache în denunț ar fi vizat, în realitate, finanțarea propriei campanii electorale și nu o mită remisă de Rusu către Ciubotaru. Soția lui Lucian Ciubotaru, Gabriela Ciubotaru, fost director al tipografiei Inter Print (foto), a fost audiată de DNA Bacău în cadrul dosarului penal al lui Stavarache, aceasta recunoscând în fața procurorilor că Rusu Costică ar fi transferat bani de la o firmă de-a sa, către Inter Print SRL, în vederea finanțării unor materiale promoționale (electorale) ale PNL.
„În atare condiții, alegația reclamantului Romeo Stavarache în sensul primirii de către actualul deputat Ciubotaru Lucian Manuel a sumei de 60.000 euro de la Rusu Costică pentru susținerea campaniei electorale a primului în 2008 (când a candidat la Consiliul Județean Bacău) nu are corespondent în realitate”, mai precizează Ordonanța de clasare citată.
Neculai Onica: „Domnul Stavarache se află într-o stare psihică proastă”
Fost „locotenent” al primarului Stavarache, Neculai Onica (viceprimar al Bacăului între 2004 și 2008) a declarat pentru Bacau.NET că nu se simte cu musca pe căciulă, urmare a denunțului edilului șef. Onica a pus sesizarea lui Stavarache pe seama unei stări psihice degradate care l-ar fi acaparat pe primar.
„Nu mă simt cu nicio muscă pe căciulă. Nu vreau să comentez mai mult. Domnul Stavarache se află, probabil, într-o stare psihică proastă și nu cred mai este apt să facă ceea ce face el acum. Sunt prieten cu el de 25 de ani și trec peste astfel de purtări. Nu voi face plângere pentru denunț calomnios”, a declarat Nicolae Onica (foto, sursă: Ferma Politică).
Mult mai afectat s-a arătat deputatul Lucian Ciubotaru. Vizibil marcat de faptul că soția sa a fost condamnată într-un dosar privind obținerea, în mod nelegal, de fonduri europene, parlamentarul PNL a declarat că în spațiul public băcăuan circulau, de mai multă vreme, date referitoare la posibile denunțuri făcute de Stavarache, cu scopul de a-și ușura situația juridică în care se află. Ciubotaru a declarat că ia în calcul efectuarea unei plângeri împotriva denunțului calomnios formulat de primar și că relația sa cu Stavarache a ajuns la capăt de drum.
„Am avut surpriza si totodata dezamagirea ca, intr-un moment greu pentru familia mea, sa fiu chemat la DNA in urma unui denunt mincinos facut de Romeo Stavarache. Au fost vremuri in care am crezut, la fel ca multi bacauani, in aceasta persoana. De mai multi ani relatia noastra, exclusiv politica, s-a degradat considerabil, mai exact de cand l-am atentionat atat public cat si in interiorul partidului pe Romeo Stavarache ca este pe un drum gresit. Acum, este la capatul unui drum pe care singur l-a ales.
Am primit de mai multe saptamani Ordonanta de Clasare la sesizarea „denuntatorului Romeo Stavarache”, dar nu am dorit sa o fac publica. Pot spune ca sunt dezgustat de lipsa de barbatie a unui fost lider pe care am avut naivitatea sa-l consider o vreme „barbat politic”. Astazi constat ca este extrem de departe de o asemenea titulatura. Este exact la polul opus. Pentru o anumita latura a acestei atitudini ne va judeca Dumnezeu pe fiecare dintre noi, pentru cea pamanteasca insa, cred ca imi revine obligatia sa formulez plangere penala pentru denunt calomnios”, a scris Ciubotaru într-un amplu răspuns remis jurnaliștilor Bacau.NET.
Deputatul Ionel Palăr, șeful interimar al PNL Bacău: „Campaniile PNL, finanțate pe lege”
Contactat de portalul Bacau.NET pentru a exprima un punct de vedere pe marginea denunțului formulat de Stavarache, deputatul Ionel Palăr – fin de cununie al primarului – a declarat că se abține de la comentarii. Palăr a afirmat că nu cunoaște detalii referitoare la denunț, cu toate că acesta vizează și un parlamentar din partidul pe care-l conduce sau un fost viceprimar PNL. Deputatul liberal a adăugat că PNL și-a finanțat corect campaniile electorale.
„Nu am detalii referitoare la acest aspect și nu comentez, sub nicio formă, un lucru care nu e clar. Acțiunile care sunt în desfășurare în justiție nu sunt în măsură să le comentez. Campaniile PNL au fost finanțate în conformitate cu Legea finanțării partidelor și au fost verificate inclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă. Alte comentarii nu-s de făcut. Nu comentez eu discuțiile care au loc între unii colegi”, a declarat Ionel Palăr.
Denunțul calomnios se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
Potrivit portalului avocatnet.ro, infracțiunea de denunț calomnios este prevăzută în noul Cod penal. Potrivit articolului 268 NCP:
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.
DNA va fi mult mai credibil cand va face investigatii si va avea probe in fata instentei fara „mascarade televizate de arestari prevevtive” care se finalizeaza cu procese si solutii definitive ce ne uimesc pe toti.
Doresc acum dupa 25 ani de „democratie” judecarea si condamnarea celor ce au distrus economia prin incompetenta lor, cat si a celor care au favorizat infractiunile de subminarea economiei romanesti .
Scriu aceste ganduri acum cand privesc cum 3 unitati economice ale inds. constr. masini.au devenit depozite pazite de haite de caini vagabonzi, caci paznicii platiti de societati cu obiect de paza si protectie dorm in gheretele postate la fostele intrari, ale celor ce se numeau „intreprinderi”( intr. Metalurgica;Int. Masini unelte; Intr.Suruburi , toate din Bacau). Nu trebuia decat modernizarea acestora si acun, am fi fost la un alt nivel de dezvoltare.
Ce s-a petrcut in Bacau e doar un exemplu, si se regaseste in lista unitatilor economice distruse de incompetenta si interesele meschine a decidentilor.
Zi tot Spagarache cum ai luat tu spagile???