În acord cu decizia Curții de Apel București din mai, CNADNR a finalizat reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitației pentru construirea șoselei de centură a Bacăului, stabilind drept câștigătoare oferta turcilor de la Eko Insaat. Firma turcă fusese declarată câștigătoare încă din noiembrie 2013, însă decizia CNADNR a fost contestată de mai mulți competitori. „Dacă nu există din nou contestații, lucrările vor demara în jurul datei de 1 octombrie”, a anunțat șeful Consiliului Județean (CJ) Bacău, Dragoș Benea, în cadrul unei intervenții la Realitatea TV Bacău.
Telenovela șoselei de centură a Bacăului ar putea avea un deznodământ fericit la mai bine de 10 ani de la inițierea proiectului. CNADNR a finalizat reevaluarea ofertelor din cadrul licitației pentru construirea variantei ocolitoare, în acord cu dispozițiile Curții de Apel București care a admis, în mai, contestațiile formulate de mai mulți competitori. Reevaluarea s-a încheiat, conform conducerii CJ Bacău, iar oferta turcilor de la Eko Insaat a fost declarată, din nou, câștigătoare.
Într-o intervenție la postul Realitatea TV Bacău, șeful CJ a admis că, în ipoteza în care nu vor mai fi contestații, lucrările la centură vor începe la 1 octombrie. „Comisia CNADR a evaluat ce a dispus Curtea de Apel ca urmare a contestațiilor și s-a declarat câștigătorul, practic firma din Turcia câștigând din nou. S-a semnat și contractul de consultanță a acestui obiectiv, ceea ce este un pas înainte. Practic, dacă nu există din nou contestații, lucrările vor demara în jurul datei de 1 octombrie”, a declarat Dragoș Benea.
Licitație cu contestație
Centura Bacăului a fost scoasă la licitație în mai 2013, proiectul fiind estimat de CNADNR la 643 de milioane lei. Potrivit portalului de achizitii publice SEAP, valoarea centurii Bacaului se ridica la 591 milioane lei (fara TVA), alte 52,5 milioane lei fiind prevazute ca suma necesara acoperirii cheltuielilor neprevazute. În noiembrie 2013, CNADNR anunța că firma turcă Eko Insaat Ve Tic SA a câștigat licitația pentru construirea șoselei de centură a municipiului Bacău. Eko Insaat s-a bătut cu mai multe consorții de firme, între care și societățile „regilor” asfaltului Dorinel Umbrărescu și Costel Cășuneanu.
Turcii au fost declarați câștigători, deși cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar a aparținut PA&CO Internațional. Decizia CNADNR a fost imediat contestată, iar pe rolul Curții de Apel București s-au format mai multe litigii, toate conexate la un dosar mamut (8467/2/2013) în care compania Max Boegl România SRL a chemat în judecată CNADNR, precum și pe câștigătorul licitației, turcii de la Eko Insaat.
Banii pot fi pierduți dacă nu sunt cheltuiți până în 2015
Aflat în vizită în Bacău, în mai, premierul Victor Ponta declara că există riscul pierderii fondurilor pentru centură dacă banii nu sunt cheltuiți până în 2015. „Dacă nu ne apucăm acum, până în iunie, să-i dăm drumul, nu vom putea s-o terminăm până în 2015 și pierdem banii. Fără centură, aici în Bacău, chiar e dezastru. Aici nu mai e vorba de campanie PSD, PNL”, aprecia Ponta, cu referire la faptul că varianta ocolitoare este finanțată prin FEDER (Fondul European de Dezvoltare Regională).
Centura Bacaului va masura peste 30 de kilometri, proiectul fiind – in esenta – identic cu cel lasat mostenire, in 2004, de guvernarea Adrian Nastase. Perioada de execuție a lucrărilor a fost fixată la 24 de luni. Durata contractului acopera alte 24 de luni, cat reprezinta si perioada de garantie a variantei ocolitoare.