Tribunalul Bacău a dispus, la mijlocul lui martie, prelungirea măsurii controlului judiciar pentru inculpații Romeo Stavarache, Liviu Goian și Liviu Cenușă, în dosarul penal în care DNA îi acuză de comiterea mai multor fapte de corupție. Măsura a fost prelungită după ce, la începutul lui februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a plasat pe cei trei sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Liviu Cenușă a contestat prelungirea controlului judiciar, însă acțiunea sa a fost respinsă de Curtea de Apel Bacău la începutul lui aprilie.
Stavarache și complicii săi, Goian și Cenușă, vor petrece încă 60 de zile sub control judiciar, după ce – la 19 martie – Tribunalul Bacău a dispus prelungirea măsurii instituite, la începutul lui februarie, de instanța supremă. Măsura a intrat în vigoare de la data dispunerii ei, astfel că termenul de 60 de zile se va împlini către a doua parte a lunii mai. Instanța băcăuană a reținut că faptele de corupție puse în sarcina inculpaților, dimensiunea prejudiciului, dar și poziția socială a acestora reclamă menținerea lor sub control judiciar, cei trei constituind un real pericol public.
„Prin faptele presupuse a fi comise au fost vătămate valori deosebit de importante, ocrotite de legea penală, cu impact social deosebit, iar asemenea fapte, neurmate de o ripostă fermă a societăţii, s-ar induce un puternic sentiment de temere în rândul comunităţii, de insecuritate socială, de nesiguranţă, în opinia publică, ar întreţine climatul infracţional şi ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii, ceea ce practic ar echivala cu încurajarea făcută acestora şi la săvârşirea unor fapte similare şi cu scăderea încrederii populaţiei în capacitatea de ripostă a justiţiei şi protecţie a statului, fapt ca în final s-ar repercuta negativ asupra finalităţii actului de justiţie”, se arată în motivarea deciziei de prelungire a controlului judiciar.
Liviu Cenușă (foto) – acuzat de procurorii DNA că prin intermediul societății care edita oficiosul lui Stavarache – Ziarul de Bacău – a pus umărul la „spălarea” mitelor pretinse de primar – a formulat, la începutul lui aprilie, contestație împotriva menținerii controlului judiciar. Cenușă a motivat că ar suferi de o boală de inimă și că face crize săptămânal din cauza afecțiunii cardiace. Argumentele inculpatului nu au fost primite de instanța Curții de Apel, aceasta luând decizia că măsura controlului judiciar nu poate afecta starea de sănătate a lui Cenușă.
La începutul lui februarie, după 7 luni de arest preventiv și domiciliar, Stavarache și Goian au fost plasați de Înalta Curte de Casație și Justiție sub control judiciar. Stavarache a fost arestat preventiv la 1 iulie 2014, ispășind peste 60 de zile de arest preventiv alături de complicii Goian și Cenușă. La începutul lui septembrie 2014, instanța supremă a dispus plasarea celor trei în arest domiciliar, măsură reconfirmată de instanțele de judecată băcăuane până la finalul lui ianuarie 2015. În februarie, Stavarache și Goian au contestat cu succes la ÎCCJ ultima prelungire a măsurii arestului domiciliar, dispusă de Curtea de Apel Bacău.
Stavarache este acuzat de procurorii DNA de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, acestea echivalând cu un prejudiciu de peste 2,4 milioane lei. Pentru recuperarea banilor rezultați din comiterea infracțiunilor, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Stavarache. Liviu Goian este acuzat că ar fi săvârșit, în concurs, 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită, în timp ce Liviu Cenușă este acuzat de comiterea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită.
În dosarul de corupție aflat pe rolul Tribunalului Bacău mai sunt judecați inculpații Constantin Apostol și Costel Cășuneanu. Prin intermediul apropiaților săi – Liviu Goian (Ligone Internațional – 1 TV Bacău), Liviu Cenușă (SSC Invest – Ziarul de Bacău), respectiv Constantin Apostol (Asociația Top Sport) – Stavarache ar fi reușit să disimuleze mai multe sume de bani pretinse de la diverși oameni de afaceri din Bacău, între aceștia numărându-se și Costel Cășuneanu. Sumele au fost introduse într-un circuit financiar constând în contracte fictive de publicitate, derulate prin televiziunea și ziarul amintite, dar și prin sponsorizări acordate Asociației Top Sport, prezidată de Constantin Apostol, cumătrul lui Romeo Stavarache.