Pe baza principiului „La vremuri noi, tot noi”, Valerian Vreme și Laurențiu Neghină forțează o revenire în PNL, partid în care au mai activat în trecutul nu foarte îndepărtat. Cei doi lideri ai UNPR Onești vizează trecerea în tabăra liberală în contextul prăbușirii propriului partid, ieșit pe ușa din dos de la guvernare, odată cu scandalul coloanelor oficiale în care a fost implicat fostul vicepremier Gabriel Oprea. Din „oferta” revenirii în PNL a tandemului Vreme-Neghină face parte și actualul primar al Oneștiului, interimarul Alexandru Cristea, marioneta politică a celor doi. Liderii PNL contactați de portalul Bacau.NET afirmă că nici nu vor să audă de „reciclarea” lui Vreme și Neghină, susținând că partidul nu se poate reforma apelând la persoane controversate, cu probleme de ordin penal.
Vreme și Neghină par să nu fi învățat nimic din aventura reîntoarcerii în PNL a fostului senator Gabriel Berca. La mijlocul lui mai, Berca anunța cu surle și trâmbițe că a aranjat, cu conducerea centrală a partidului, revenirea în PNL, partid din care plecase în 2010 pentru a îngroșa rândurile PDL, alături de deputatul Mihai Banu. Cei doi s-au lovit de un refuz ferm venit din sânul organizației PNL Bacău, trecând ulterior în același UNPR – adăpostul tuturor traseiștilor politici din Parlament și nu numai. Atât Vreme, cât și Neghină au activat în trecut în gruparea liberală, iar acum încearcă marea cu degetul forțând o revenire în PNL, în condițiile în care UNPR pare un partid complet nefrecventabil, mai ales după tevatura iscată de coloanele oficiale ilegale ale fostului vicepremier Gabriel Oprea. Pe masa negocierilor cei doi l-au „suit” pe primarul interimar Alexandru Cristea, o paiață politică oneșteană manevrată din culise de tandemul Vreme – Neghină.
Partidul, însă, nu admite să-i recicleze politic pe cei doi, mai ales că ambii au o biografie cel puțin tulbure. Neghină și-a pierdut mandatul de primar după ce condamnarea la închisoare cu suspendare, în faimosul dosar „șpagă la BAC”, a rămas definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție; numele lui Vreme, de cealaltă parte, se regăsește în mega-dosarul „Microsoft”, la un moment dat circulând informația că fostul ministru al Comunicațiilor ar fi denunțat-o pe Elena Udrea. În cazierul politic al lui Vreme, la loc de cinste, se regăsește apetența pentru traseism politic, parlamentarul oneștean schimbând partidele ca pe șosete: mai întâi PNL, ulterior PLD (Stolojan & Flutur), apoi PDL (după fuziunea PD cu PLD), PMP (mișcarea lui Traian Băsescu), iar în final UNPR, după ce a fost evident pentru toată lumea că partidul lui Băsescu nu are suficientă alonjă electorală.
Cum UNPR se prezintă ca o linie moartă din punct de vedere politic, partidul fiind indezirabil, Vreme și Neghină s-au reorientat, redescoperindu-și mai vechea „vocație” liberală. Liderii PNL nu vor să audă, însă, de cei doi transfugi – atât oficiali din conducerea organizației județene, cât și lideri locali ai PNL nu văd cu ochi buni tentativele tandemului UNPR-ist de a intra prin „efracție” în partid, în baza unor negocieri subterane cu diverși lideri centrali.
Tudorița Lungu (foto), copreședinte PNL Bacău, a declarat că mizează pe o garnitură reformată de politicieni, în perspectiva localelor și parlamentarelor de anul viitor, și că atât Vreme, cât și Neghină pot bate la ușa PNL, dar e puțin probabil ca cineva să le-o deschidă. „După știința mea, și Neghină și Vreme au ceva probleme. Unul e condamnat, celălalt e urmărit penal. Eu sper că dorința PNL e aceea de reformă, de deschidere a porților către oameni cinstiți și valoroși. Nu știu dacă cei doi se încadrează în criteriile noastre de integritate. Ei pot să bată la ușa PNL, să vedem dacă li se va deschide. Nu agreăm oamenii care au probleme cu legea”, a declarat Lungu pentru Bacau.NET.
Un ton mult mai tranșant a abordat Constantin Lazăr (foto), copreședinte al PNL Onești. Acesta a declarat că la Onești funcționează un tandem politic deja sudat și că Vreme și Neghină nu au loc în partid. „Eu cred că la Onești suntem o construcție nouă, de perspectivă, eu cu domnul Gelu Panfil. Suntem o echipă solidă, care promite ceva pentru Onești. Nu cred că e cazul să vină în partid cei care, în toți acești ani, și-au demonstrat și competența și incompetența, și bunele și relele. Avem o construcție deja la Onești și eu cred că e o construcție credibilă, de viitor pentru oraș”, a afirmat Lazăr.
Tandemul Valerian Vreme – Laurențiu Neghină și-a unit forțele în 2012, când la alegerile locale cei doi politicieni au înființat „Alianța pentru Bacău”, sub culorile căreia și-au adjudecat fotoliul de primar, patronat vreme de aproape două decenii de pesedistul Emil Lemnaru. Pentru a nu candida din partea PDL sau UNPR, partide care au susținut masivele tăieri salariale puse în operă de guvernarea Boc, Vreme și Neghină s-au ascuns după eticheta alianței amintite. Stratagema a funcționat, iar Neghină a obținut funcția de primar pe care avea s-o piardă trei ani mai târziu. De cealaltă parte, Valerian Vreme se află la al doilea mandat de deputat: în 2008 a candidat cu succes din partea PDL, iar în 2012 a pierdut net în fața candidatului USL, obținând în cele din urmă un loc în Camera Deputaților în urma redistribuirii. Parlamentarul oneștean a fost luat la întrebări de procurori atât în dosarul „Microsoft”, cât și într-un dosar vizând prejudicierea Poștei Române. Anchetatorii au urmărit, la mijlocul acestui an, distribuirea a peste 14.000 de felicitări de Crăciun, prin intermediul Poștei Române, în colegiul uninominal al lui Vreme (citește mai multe AICI), în perioada când deputatul ocupa funcția de ministru al Comunicațiilor.