Tot ce nu știai despre jocul de poker

0

Pokerul este, poate, cel mai celebru joc de cărți, despre care a auzit toată lumea, de la persoane care nu sunt amatoare de activități de cazinou până la fani înrăiți ai acestui joc. Jocurile de cărți au o vechime uimitoare, fiind inventate în China înainte de anul 1000 d.Hr. Pe teritoriul actual al Europei au ajuns în anul 1360. Iată că jocurile de cărți sunt o metodă foarte bună de petrecere a timpului liber de sute de mii de ani.

În lume, la ora actuală, există aproape 10.000 de jocuri de cărți, cu nume precum Solitaire, Teenpatti, Blackjack, Patience și Poker, toate acestea fiind jucate cu un pachet de 52 de cărți. Dintre toate jocurile cu 52 de cărți, de departe, pokerul este cel mai popular.

Pokerul este jucat peste tot, de la cazinourile tradiționale, fizice până la cele online. Există și suficiente variante ale acestui joc astfel încât să poată fi jucat de oricine. Mai mult, există și diverse sloturi care au ca tematică pokerul, cum ar fi de exemplu, American Poker 2, care poate fi găsit în cazinourile online.

Jocul de poker este preferatul profesioniștilor, dar și al amatorilor. Unde a apărut, cum a evoluat, care sunt cele mai mari turnee din lume și ce strategii și trucuri psihologice se află în spatele acestui joc celebru vei afla doar citind mai departe.

Originea și evoluția jocului de poker

Originea jocului de poker este destul de incertă, dar cele mai multe surse arată că s-ar fi dezvoltat din mai multe jocuri de cărți vechi, unul asemănător pokerului fiind jocul persan As-Nas, inventat cândva în secolul al XVI-lea. As-Nas se juca cu un pachet de 20 de cărți și presupunea realizarea de pariuri și bluff, elemente specifice și pokerului actual.

Jocul de poker se mai aseamănă și cu Poque, un joc din Franța secolului al XVII-lea. Mai mult, există asemănări și cu jocul german Pochspiel.

Jucat prima dată în Europa, pokerul a ajuns și pe teritoriul SUA, în secolul al XIX-lea, fiind dus acolo de către coloniștii francezi. La început a fost jucat în colonia franceză New Orleans, iar apoi s-a răspândit cu ajutorul transporturilor cu bărci fluviale pe râul Mississippi.

Cândva la jumătatea anilor 1800, pokerul a trecut de la pachetul cu 20 de cărți la cel cu 52 de cărți, ceea ce a permis apariția unor variații ale jocului și creșterea numărului de jucători de la masă. Straight este una dintre cele mai vechi variante de joc. Se împărțeau cinci cărți și câștiga cea mai bună mână.

Draw Poker a apărut în timpul Războiului Civil din SUA (1861 – 1865). Aproximativ în aceeași perioadă a apărut varianta Stud Poker.

Secolul XX a adus gloria supremă a pokerului în SUA. Se juca peste tot, de la saloane de poker până la case particulare și baze militare. Texas Hold’em a câștigat o popularitate uriașă după ce a fost jucat la World Series of Poker. I-a cucerit pe jucători prin regulile simple și strategiile sale.

Turneele televizate de poker din anii 2000 și creșterea numărului de cazinouri online au determinat apariția unui alt boom al acestui joc. Numărul de jucători a explodat începând cu anii 2000 în special datorită răspândirii internetului și a telefoanelor smart. Se poate spune că, fără dubii, pokerul este un fenomen la ora actuală.

Cele mai importante turnee de poker din lume

Pokerul are numeroase turnee și competiții de diverse ranguri, la nivel mondial. Aceste evenimente atrag jucători de top și mize uriașe sunt puse în joc.

Iată care sunt cele mai importante turnee de poker mondiale:

World Series of Poker (WSOP)

A debutat în 1970 și are loc în celebrul Las Vegas. Este cea mai renumită și prestigioasă serie de turnee de poker de pe mapamond. Evenimentul principal este No-Limit Hold’em de 10.000 de dolari, iar câștigătorul primește brățara WSOP și titlul de Campion Mondial de Poker.

World Poker Tour (WPT) 

A fost înființat în anul 2002 și se desfășoară în diferite locații din întreaga lume. Acest turneu cuprinde mai multe turnee internaționale, cu buy-in-uri cu mize mari. Punctul culminant al evenimentelor este Campionatul WPT.

PokerStars Caribbean Adventure (PCA)

Are loc în Bahamas și a debutat în 2004. Este un festival foarte popular care combină pokerul cu mize mari cu o vacanță de lux în Caraibe. Evenimentul central este de 10.300 de dolari. Acest turneu este renumit pentru locația deosebită și fondurile uriașe de premii.

Campionatul Mondial de Poker Online (WCOOP)

Se desfășoară online pe platforma PokerStars și a debutat în anul 2002. Este cea mai mare și cunoscută serie de turnee de poker online din lume. Dispune de fonduri de premii de milioane de dolari.

Strategii avansate și psihologia din spatele jocului

Pokerul nu este doar un joc de noroc, ci implică îndemânare, strategie și psihologie. Pentru a fi un bun jucător de poker trebuie să stăpânești strategii avansate și să cunoști aspectele psihologice ale tale și ale adversarilor.

Printre strategiile avansate se numără citirea mâinilor de cărți (capabilitatea de a calcula ce mâini ar putea avea ceilalți jucători), analiza intervalului (ce mâini ar putea juca adversarul într-o anumită situație), poziția la masă (locul în care te afli în comparație cu dealerul), pot odds (raportul dintre mărimea actuală a potului și costul unui call planificat), valoarea așteptată (suma medie pe care te poți aștepta să o câștigi sau să o pierzi în urma unei anumite decizii), bluffing-ul (pariuri care îi determină pe adversari să renunțe la mâinile mai puternice).

Elementele de psihologie se referă, printre altele, la “citirea” jucătorilor. Un bun jucător știe să citească limbajul corpului, pariurile și vorbirea.

În acest joc este important să ai un bun control al emoțiilor și să știi cum să ieși dintr-o stare emoțională negativă atunci când te confrunți cu o serie de pierderi. Se recomandă o pauză de la joc pentru reechilibrare.

Jucătorii experimentați știu cum să pună presiune pe adversari pentru a-i determina să facă greșeli. Acest lucru se poate face, de exemplu, prin plasarea de pariuri agresive.

Concluzie

Pokerul este un joc aparent simplu, dar sofisticat în esență și necesită multă pregătire pentru a-l stăpâni la un nivel ridicat. Este nevoie atât de exercițiu în joc cât și de o bună cunoaștere a psihologiei umane.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.