Tipurile de jocuri video explicate

0

Jocurile video – de la modele matematice și fizice la cea mai populară modalitate de distracție a omului modern!

În anul 1958 a fost conceput primul joc video modern de către un grup de fizicieni condus de către William Higinbotham – Tennis for Two. Cu ceva timp în urmă, în anul 1894, Charles Fay inventase primul aparat de pacanele 777 – Liberty Bell, premergătorul jocurilor de sloturi moderne, care sunt la fel de apreciate de către jucătorii din lumea întreagă.

De altfel, la nivel global, peste 2.81 de miliarde de persoane joacă în mod frecvent jocuri video, în timp ce 1.6 miliarde de oameni joacă la cazinou sau pe platformele de social media cu jocuri de noroc. Lista tipurilor de jocuri video include peste 34 de categorii, fiecare dintre acestea bucurându-se de popularitate în rândul jucătorilor. În zilele noastre, platformele de pariuri precum https://gg-bet-ro.com/ fac posibil să pariezi pe rezultatul competițiilor de esports.

Categorii generale de jocuri video

Încă de la lansarea primelor jocuri care ofereau elemente îmbunătățite de grafică și sunet în anii ’70-‘80, industria jocurilor video a explodat, înregistrând valori fenomenale din punct de vedere financiar de-a lungul timpului, până la 178.5 miliarde de dolari în 2021. Până în prezent cel mai popular joc din toate timpurile este considerat a fi Legend of Zelda: Ocarina of Time (scorul metacritic este de 99 din 100 de puncte).

Jocurile video pot fi împărțite în câteva categorii generale, precum:

  • Acțiune (FPS și TPS)
  • Acțiune- aventură
  • Aventură
  • Role-playing
  • Simulatoare
  • Strategie
  • Sporturi
  • Puzzle

Fiecare dintre aceste categorii include diverse subgrupe de jocuri video, care sunt apreciate de anumite tipuri de jucători.

FPS – First Person Shooter și TPS –Third Person Shooter

Una dintre cele mai populare subgrupe de jocuri video de acțiune, FPS-urile oferă o perspectivă detaliată asupra acțiunii, ca și cum jucătorul ar fi prezent pe câmpul de lupta. Printre cele mai bine cotate titluri se numără Wolfstein 3D, Doom, Borderlands 2, Far Cry 2, Battlefield: Bad Company, Bio Shock, Halo 2, Call of Duty, Counter Strike sau Half-Life 2.

TPS-urile sunt jocurile video care oferă o perspectivă din exterior a personajului și a mediului înconjurător. Cele mai apreciate titluri din această categorie sunt Red Dead Redemption, Gears of War, Star Wars – The Old Republic, Max Payne, Dead Space și Grim Fandango.

RTS – Real Time Strategy

Jocurile video de strategie în timp real implică atât construirea de facilități, cât și poziționarea trupelor în diverse scenarii. Cele mai populare jocuri video RTS din toate timpurile sunt Command& Conquer, Anomaly – Warzone Earth, Company of Heroes, Starcraft II – Wings of Liberty, Homeworld, Warcraft III – Reign of Chaos, Rome – Total War sau Age of Empires II – The Age of Kings.

RPG – Role Playing Games

În aceste jocuri video, jucătorul intră în pielea personajului și urmărește linia evolutivă stabilită în script-ul jocului. RPG-urile cele mai apreciate de-a lungul timpului sunt Arx Fatalis, Baldur’s Gate 2, Dark Souls, Fallout 2, Deus Ex, Mass Effect 2, Ultima VII – The Black Gate, Dragon Age – Origins, Diablo 3 – Reaper of Souls și The Elder Scrolls V – Skyrim.

MMORPG – Massively Multiplayer Online Role-Playing Games

Această categorie de jocuri video se bazează pe interacțiunea online a unui număr masiv de jucători, care participă la diverse acțiuni în lumi virtuale interconectate. Printre cele mai cunoscute titluri MMORPG se numără World of Warcraft, Elder Scrolls Online, Final Fantasy XIV – A Realm Reborn, Star Wars – The Old Republic, Runescape, EVE Online, Guild Wars 2, Lord of the Rings Online – Shadows of Angmar, Rift sau EverQuest.

MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

Jocurile din categoria MOBA reprezintă combinația dintre jocurile de strategie și acțiune în timp real în mediul online și îi oferă jucătorului controlul asupra unui singur personaj care face parte dintr-o echipă. Lista celor mai populare jocuri MOBA include League of Legends, DOTA 2, Clash Royale, Smite, Infinite Crisis sau Bloodline Champions.

Alte categorii de jocuri video populare

Creatorii de jocuri video și-au diversificat oferta pe măsură ce au avut posibilitatea de a crea conținut mai atractiv din punct de vedere grafic și sonor. De la jocurile 2D, aceștia au creat jocuri 3D, iar cele mai noi creații presupun universuri interconectate și care sunt disponibile prin intermediul tehnologiilor VR/AR/XR.

Pe piață sunt disponibile o serie de jocuri video pentru PC, console (Xbox, Playstation, Nintendo sau Sega), tablete și telefoane mobile. Printre acestea se regăsesc jocuri din categoria:

  • Supraviețuire
  • Lupte
  • Supraviețuire Horror
  • Text
  • Interactive
  • Construcții
  • Simulatoare reale
  • Trivia
  • De masă
  • Sportive
  • Curse
  • Tactice
  • De ritm
  • Educaționale
  • Pentru exerciții

Industria jocurilor video a înregistrat recorduri după recorduri cu titlurile lansate – de exemplu, Nintendo deține cele mai bine vândute jocuri din toate timpurile – Pokemon (90 miliarde de dolari) și Super Mario (30.2 miliarde de dolari). GTA V (Grand Theft Auto V) este considerat cel mai de succes joc video, cu peste 6 miliarde de dolari obținuți între 2013 și 2018.

La nivel global, până în 2023, numărul jucătorilor va atinge pragul de 3.1 miliarde de persoane, dintre care 58.7% joacă online. Un procent de 16.6% dintre jucători sunt încadrați în categoria profesioniști, cei mai bine cotați jucători înregistrând venituri considerabile din hobby-ul lor. De exemplu, jucătorii PewDiePie și Jacksepticeye au conturi pe Youtube care au generat câștiguri de 15, respectiv 30 de milioane de dolari.

Astăzi, jocurile video nu mai sunt doar o modalitate facilă de distracție și relaxare, ci și o sursă de câștiguri, dar și de îmbunătățire a aptitudinilor (așa cum este cazul simulatoarelor de luptă pentru armată). De aceea, acestea vor continua să joace un rol important în viața omului modern pentru mulți ani de acum înainte.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.