Consiliul Local (CL) a aprobat vineri înființarea Thermoenergy Group, societate care va înlocui CET Bacău pe piața locală a energiei termice. Odată cu previzibilul faliment al CET, Thermoenergy Group – spune conducerea municipalității Bacău – va livra în cursul iernii 2014 – 2015 căldură și apă caldă către băcăuani. Deși nou înființată, societatea ar putea sucomba după niciun an de funcționare. Potrivit consilierului local Vasile Drăgușanu, fost manager al CET, a atras atenția că Thermoenergy Group este subcapitalizată și că anul viitor firma va intra în insolvență.
Drăgușanu a prezentat în CL cifre incredibile referitoare la activitatea CET Bacău, firmă de termoficare ce-și va trage obloanele în perioada următoare. Consilierul a declarat că CET a încheiat exercițiul financiar 2013 cu pierderi record de 65 de milioane lei și că între 2009 – 2014, societatea deținută de municipiul Bacău a primit subvenții guvernamentale în cuantum de 70 milioane lei. La această sumă se adaugă alte 45 milioane lei, bani obținuți de CET din vânzarea certificatul de carbon, precum și din valorificarea unor bunuri. În plus, în municipiul Bacău se află în derulare un proiect de 78 milioane euro având ca obiectiv modernizarea sistemului public de termoficare.
„Existau bani pentru a fi realizate investițiile în termoficare, astfel încât sistemul să fie redresat. Din punctul meu de vedere, declararea voluntară a insolvenței de către CET este o mare greșeală, în condițiile în care condițiile de redresare existau. În Bacău, sistemul de termoficare nu a fost prioritate zero așa cum trebuia. Noi formăm o nouă societate și vă spun acum, din postura de viitor membru al AGA, că anul viitor această societate va intra în insolvență cu un capital de doar 5 milioane lei”, a atras atenția Drăgușanu (foto).
Alesul local a venit cu mai multe propuneri în vederea salvării „sistemului public de termoficare”, Vasile Drăgușanu apreciind că fondurile europene trebuie cheltuite în maxim 2 ani pentru a evita colapsul. „Propun ca în maxim 2 ani de zile să se finalizeze investițiile în termoficare. Deja s-au pierdut 4 ani cu implementarea proiectului. Propun, de asemenea, să formăm un holding de servicii publice locale pe scheletul Thermoenergy Group, astfel încât să asigurăm capitalul necesar acestei societăți”, a propus consilierul local.
Termoficarea, o afacere de casă a PNL
Constituirea Thermoenergy Group a fost însoțită de mai multe discuții în contradictoriu, Opoziția acuzând conducerea municipalității că nu-și asumă falimentul CET și perspectiva lăsării populației fără căldură și apă caldă în această iarnă. Prin vocea consilierului Cristi Manolache (foto), ecologiștii au cerut redimensionarea AGA, de la 3 la 5 membri, însă majoritatea PNL din CL Bacău a respins solicitarea. Unul dintre cei mai vehemenți opozanți ai creșterii numărului de împuterniciți din AGA s-a dovedit a fi Ilie Bîrzu, consilier PNL. „Noul CET” rămâne, pe cale de consecință, o afacere controlată de liberali. Ca în ultimii 10 ani.
„Acum un an, domnul primar Stavarache ne spunea că CET-ul este pentru prima dată pe profit. Acum vedem că e în faliment și că domnia sa ne mințea pe toți. Cei care sunteți acum în fruntea comunității să vă asumați acest faliment, acest eșec. Mă așteptam ca acest proiect, al constituirii unei noi societăți de termoficare, să fie discutat și cu cei din opoziție. Trebuia să facem o dezbatere de principiu, să avem o discuție”, a afirmat Manolache pe un ton critic.
În replică, viceprimarul delegat Iulian Stoican a declarat că vina falimentului CET aparține tuturor (!) și că întârzierea investițiilor în termoficare a pecetluit soarta societății. „Nu știți ceea ce trebuie. Sistemul a fost întreținut cu investiții și aceste investiții durează ani de zile. E o vină colectivă în privința falimentului CET, o vină a noastră, a tuturor, nu a cuiva anume”, a susținut Stoican.
Thermoenergy pleacă la drum cu 5 milioane lei
Thermoenergy Group pleacă la drum cu un capital social de 5 milioane lei. Odată cu constituirea societății, hotărârea de CL prin care se înființa, în iulie 2013, firma Thermoenergy SA se abrogă. Thermoenergy Group va înlocui CET SA Bacău pe piața locală de termoficare în contextul intrării în faliment a vechii societăți de profil. Aceasta este în insolvență de un an, iar la finele lui iunie 2014 comitetul de creditori a respins planul de reorganizare judiciară a CET.
Adunarea Generală a Acționarilor va fi compusă din 3 împuterniciți ai CL, consilierii Isabela Adam, Ilie Bîrzu și Vasile Drăgușanu. Consiliul de Administrație al „noului CET” urmează a fi aprobat după punerea în funcțiune a societății și va avea 5 membri. Numele viceprimarului delegat, Iulian Stoican, consilier local din partea PNL, este vehiculat pentru a prelua conducerea Thermoenergy Group.
*Sursă foto CET: Deșteptarea