Teatrul Municipal „Bacovia” prezintă în zilele de 5 și 7 martie, de la ora 18, premiera spectacolului „Jurnal.Bacău”, regia Carmen Lidia Vidu

0

Unii istorici susțin că apariția Teatrului „Bacovia” a fost o consecință a politicii comuniste de propagandă prin cultură. Alții consideră că decizia de fondare a teatrului băcăuan a fost una firească, meritată, o consecință logică a dezvoltării de un secol a mișcării teatrale locale.

Cert este că istoria va consemna ziua de 1 august 1948 drept data de naștere a Teatrului „Bacovia”.

Tot în 1948 se naște Viorel Baltag.

Actor și cântăreț de muzică ușoară, Viorel a reprezentat România în Cehoslovacia alături de Dida Dragan și a câștigat în 1968 festivalul de la Mamaia, secțiunea amatori.

În 1970 se naște la Bacau, Florina Găzdaru, una dintre actrițele cele mai cunoscute și iubite ale Teatrului Bacovia.

Florina a crescut în teatru, a locuit în teatru, a traversat perioade importante din istoria României și a Bacăului alături de echipa Teatrului Bacovia.

Eliza Noemi Judeu, actrița-manager, s-a născut la Cluj, a făcut școala la Constanța, facultatea la București și s-a angajat la Bacău. Nu a aparținut niciunui loc, dar le-a îndrăgit de toate.

Bianca Babașa este cea mai tânără angajată a teatrului, este pe jumătate de etnie romă și lucrează la capitolul curaj.

Ei sunt cei care spun povestea Teatrului Bacovia în regia lui Carmen Lidia Vidu, autoarea proiectului documentar „Jurnal de România”.

Interesată și permeabilă la contextul local cu diferitele lui aspecte, Carmen Lidia Vidu creează piese (spectacole sau instalații) care răspund unor teme de actualitate ale societății. În ultimii ani spectacolele ei („O poveste despre Maria Tănase”, „Eu. O casă de păpuși”, „Jurnal de România”) au fost jucate în America, Austria, Italia, Franța, Germania, Belgia și la cele mai importante festivaluri din România. Proiectul „Jurnal de România” a câștigat numeroase premii internaționale pentru cele două scurtmetraje documentare și a reprezentat România la Viena, Jena, Ulm și la Europalia în Belgia. În acest moment “Jurnal de România” conține patru spectacole de teatru, un lungmetraj, două scurtmetraje și o expoziție.

Proiectul „Jurnal.Bacău” a venit ca o continuare firească a proiectului “Jurnal de România”.

“Acum, Bacăul face parte din declarația de maturitate pe care o fac eu României. Am încetat să caut festivismul, premiile, izolarea în trufie, sărăcia opulentă. Caut normalitatea, caut să înțeleg parcursul unui oraș, al publicului, al unui teatru. Încerc să-i înțeleg politica. Am dialogat cu Bacăul intens și am descoperit un oraș care a fost un mic târg, apoi un oraș de muncitori, un oraș cu televiziuni și universități, un oraș dezechilibrat economic, cu un teatru bijuterie care stă să cadă, așa cum stă să cadă toată România. Bacăul e noul meu oraș prieten și m-a onorat ca l-am avut ca partener de dialog. Jurnalul unui oraș e un jurnal important fiindcă ne spune că istoria nu a început ieri cu noi, dar ne spune în același timp că noi suntem istoria și că povestea noastră contează”, a declarat regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Eliza Noemi Judeu, Florina Găzdaru, Viorel Baltag și Bianca Babașa, așadar patru generații de actori, fiecare cu povestea sa de viață, toate legate însă ireversibil de Teatrul Municipal „Bacovia”.

Spectatorii vor putea urmări în acest spectacol multimedia, realizat de Cristina Baciu, parcursul acestor actori și maturizarea lor profesională, care a avut loc în teatru.

O secțiune va fi dedicată în întregime istoriei teatrului. Fotografiile provin din arhiva personală a actorilor, iar alte mărturii foto – document provin din arhiva cotidianului Deșteptarea (selectate de fotograful Ioan Bîșcă), din colecțiile aparținând filatelistului Mihai Ceucă și din arhiva teatrului.

Spectacolul documentar „Jurnal.Bacău” reprezintă așadar modalitatea prin care Teatrul Municipal „Bacovia” își prezintă istoria, parcursul, importanța și relevanța în comunitatea băcăuană. Este un spectacol dedicat tuturor băcăuanilor care înțeleg și iubesc această instituție de cultură a cărei istorie se scrie în continuare.

Parteneri media: cotidianul Deșteptarea, Jurnal FM și ETV.

Biletele au fost puse deja în vânzare atât pe siteul instituției, cât și la agenția de bilete.

Comunicat de presa

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.