Curtea de Apel București a pus luni sechestru pe toate bunurile acționarilor RAFO, blocând practic dezmembrarea rafinăriei și vânzarea ei la preț de fier vechi, scrie RISE Project într-o investigație publicată în acest week-end. Decizia instanței bucureștene vizează o „confiscare specială” într-un dosar penal în care DIICOT îi acuză pe afaceriștii Ovidiu Tender și Marian Iancu de un prejudiciu cifrat la peste 60 de milioane euro. Judecătorii instanței bucureștene au extins sechestrul și pe bunurile firmei austriece Petrochemical Holding – care deține, în prezent, 96,5 la sută din RAFO.
În instanța de fond, Tribunalul București, cei doi afaceriști români au fost condamnați pentru înșelăciune, complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani. Decizia a fost pronunțată în decembrie 2014, ambii primind peste 11 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, iar în prezent se judecă apelul. Până acum, judecătorii au aprobat confiscarea a peste 60 de milioane de euro de la gruparea Tender-Iancu pentru pierderile provocate în trecut la Rafo și Carom Onești. Curtea de Apel București a aplicat luni, 11 mai 2015, măsuri suplimentare pentru recuperarea banilor. Judecătorii au extins astfel sechestrul și pe bunurile firmei austriece Petrochemical Holding – care deține, în prezent, 96,5 la sută din Rafo.
Firma Petrochemical Holding, controlată de oligarhul rus Iakov Goldovskiy (foto), deține peste 20 de companii în România, Polonia și în Rusia. Rafo este compania fanion din grupul Petrochemical, dar acționarii ruși au decis în februarie să-i vândă instalațiile la preț de fier vechi. Hotărârea a fost luată brusc, într-o ședință convocată inițial pentru mutarea rafinăriei la o altă bursă, după desființarea pieței Rasdaq. Controversata decizie a fost imediat atacată în instanță de compania Prospecțiuni, deținută de Ovidiu Tender. Societatea acestuia deține în jurul a 2,7 la sută din Rafo și are de recuperat de la patronii ruși o creanță de peste 60 milioane lei (în jurul a 15 milioane euro).
Potrivit unor avocați contactați de portalul de investigații RISE Project, decizia judecătorilor blochează dezmembrarea rafinăriei. Mai mult, unul dintre experții din dosar susține că patronii Rafo trebuie să oprească tăierea instalațiilor, ca să nu fie afectată valoarea companiei, altfel riscă sancțiuni penale pentru nesocotirea unei decizii judecătorești. Magistrații nu au detaliat motivele sechestrului suplimentar instituit la începutul acestei săptămâni.
Dosar început în 2005
Dosarul RAFO-Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justitiei din Romania, fiind trimis la instanta in august 2006. Rechizitoriul a fost intocmit de Alina Bica, pe atunci procuror sef birou la DIICOT. Pe 23 august 2006, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Ovidiu Tender si Marian Iancu, alaturi de Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaureanu si Bogdan Salajan. Procurorii sustin ca acestia au constituit un grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase, a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale.
Infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC Carom SA Onesti iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC Rafo SA Onesti. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt, respectiv, de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC Carom SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC Carom SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.