SwissLeaks-HSBC: Viorel Hrebenciuc ar fi avut, timp de 10 ani, conturi secrete în Elveția

0

Scandalul HSBC, bancă acuzată că a ajutat numeroși clienți bogați să eludeze plata impozitelor în țările de origine, lovește – în plin – și în România. Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, dezvăluie portalul de investigații RISE Project, ar fi avut conturi secrete la filiala din Geneva a controversatei bănci. Documentele analizate de jurnaliștii RISE Project acoperă intervalul 1974-2007 și fac parte dintr-un set de mii de acte bancare ce detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari. Acestea dezvăluie numele unor criminali, evazioniști, politicieni, celebrități sau oameni de afaceri din toată lumea. La conturile lui Hrebenciuc ar fi avut acces atât fiul său Andrei, soția Letiția, precum și un om de afaceri din SUA, Robert Deutsch.

Viorel si Andrei HrebenciucHrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut  acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.

Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari. Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere.

Afacerea „Megapower”

Afacerea „Megapower” a presupus înființarea de către întreprinderea de stat de tehnică de calcul IIRUC SA a unei societăți mixte pe teritoriul american, prin intermediul căreia să se producă tehnologii avansate. Pentru această afacere, între 1990 și 1991, IIRUC a primit un credit de la Ministerul Finanțelor în valoare de 11,7 milioane de dolari. Compania mixtă româno-americană, trebuia să deschidă apoi o sucursală la București care să gestioneze proiectul.

În final, banii nu au fost folosiți pentru înființarea unei noi companii, ci pentru achiziționarea pachetului majoritar al firmei Megapower Corporation din California, care până atunci nu avusese mare activitate și care a și intrat în faliment la scurt timp după injecția de capital. Înființată în 1989, cu un capital social de nici 300 de dolari, firma americană a fost reprezentată la București de Robert Deutsch, născut la Timișoara în 1934, care a derulat mai multe afaceri în Capitală în ultimele două decenii.

În anul 2000, Victor Ponta – pe atunci procuror – finaliza rechizitoriul în cazul Megapower, trimițându-l în judecată pe fostul director general al întreprinderii de stat care a reprezentat statul român în afacere. Robert Deutsch a fost și el subiect al anchetei lui Ponta, dar investigația nu a dus la niciun rezultat în privința sa.

SwissLeaks: HSBC în mijlocul celei mai mari fraude financiare din istorie

În 2008, lumea asista la cel mai mare furt de date bancare din istorie. În 2014, ziarul Le Monde primea aceste date, iar un an mai târziu apare sub numele „SwissLeaks” un dosar de investigații jurnalistice la care au participat 154 de jurnaliști de la 55 de entități de presă din întreaga lume. Documentele arată cum al doilea grup bancar din lume a acceptat și încurajat depozitarea de bani negri în sume uluitoare.

Falciani HerveDatele primite de Le Monde și împărțite apoi prin intermediul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație cuprind perioada 2005-2007 și sume tranzacționate de peste 180 de miliarde de euro. Descoperirile vor pune în dificultate multe personalități de talie internațională precum actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh sau chiar regele Marocului Mohamed al VI-lea. Dincolo de asta însă, mediul bancar internațional va fi zguduit din temelii prin devoalarea unor mecanisme internaționale de fraudă fiscală. Același set de date a fost furnizat de IT-istul Herve Falciani (foto) și procurorilor francezi, care anchetează circa 3.000 de clienți ai băncii din Hexagon.

Numai aceștia ar fi scos de sub atenția Fiscului francez peste 5,7 miliarde de euro. E drept că majoritatea dintre aceștia și-au reglat conturile prin plata impozitelor aferente între timp. Ceea ce lipsea din această ecuație era însă dimensiunea mondială. O sursă s-a prezentat la redacția Le Monde cu un stick USB și a predat în ianuarie 2014, după publicarea unor articole despre ancheta din Franța, totalitatea documentelor sustrase de Falciani. Așa s-a ajuns la o rețea complicată de paravane offshore prin care clienții își duceau banii, iar metoda era încurajată și sugerată de către HSBC.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.