Parcare peste 2 ore, blocare roti si taxa de 100 lei
Bacauanii care si-au lasat masinile mai multe ore in parcarile din supermarketurile din Bacau s-au trezit cu rotile blocate. Masura se aplica in aproape toate magazinele comerciale cu parcare din oras fie ca vorbim de LIDL, Kaufland sau Carrefour.
„Caracatitele” puse la roti de catre firme private se aplica soferilor care lasa masinile in parcare mai mult de 2 ore ( Carrefour ). Administratorii magazinelor spun ca parcarea poate fi utilizata doar de catre clientii magazinului, pe perioada functionarii.
Mai mult decat atat, daca se depaseste limita de 120 minute, o firma privata angajata de Carrefour iti blocheaza rotile si te obliga sa platesti o „taxa de 100 lei” :
„Va aducem la cunostinta ca nerespectarea regulamentului de utilizare parcare privata Carrefour Market, poate atrage blocarea rotilor vehicolului dumneavoastra si se va percepe o taxa de 100 lei „ au transmis reprezentantii Carrefour
Ce spune Politia Romana si Politia Locala
Politia Romana se fereste sa spuna clar daca este lagal sa se blocheze rotile si invita bacauanii sa se adrese instantei :
„Conform OG 43/1997, parcarile supermkarturilor fac parte din categoria drumurilor de utilitate privata, care asigura de regula accesul nediscriminatoriu al vechiculelor si pietonilor. Acestea pot fi cu acces controlat sau deschise circulatiei publice si sunt administrate de de persoane fizice sau juridice care le au in proprietate sau in administrare, politia rutiera neavand competenta de a aplica sanctiuni contraventionale.
Orice persoana se considera pagubita ca urmare a blocarii rotilor vehiculelor in parcarile de utilitate privata, se poate adresa instantei in scopul solutionarii litigiilor de acest fel.” ne-a transmis IPJ Bacau
Politia Locala are alt punct de vedere
„In conformitate cu prevederile Codului Rutier, aprobat prin OUG nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, doar societatile autorizate de primarii pot sa realizeze serviciul de blocare sau ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor numai in prezenta personalului din cadrul Politiei Rutiere” ne-a transmis Politia Locala Bacau
Cu alte cuvinte, blocarea rotilor nu este tocmai legala, decat daca acest firme au autorizatie de la primarii si Politia Rutiera este prezenta la fata locului.
In Timisoara, in luna decembrie, Primaria a facut o somatie publica catre centrele comericale/supermarketurile sa renunte la practicile ilegale de blocare a rotilor autovehiculelor. De asemenea, potrivit legii 12/1990 politistii pot sanctiona firma de paza care blocheaza rotile, fara autorizatie in acest sens.