Ștefania, o tânără din Bacău care a plecat la 24 ani pe teatrul de operații din Afganistan

0

Ștefania este o tânăra din Bacău care practică sport de performanță de la vârsta de 12 ani și are în palmares un titlu de campioană națională la semimaraton și încă o medalie de campioană națională la atletism – alergare montană, pe care a obținut-o în 2013. Tânăra este absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport, iar pasiunea pentru mișcare o are în sânge. Este o fire activă, căreia îi place să se implice, are aptitudini de bun organizator, iar la doar 28 de ani dă dovadă de multă răbdare și înțelepciune.

Ștefania a ales cariera militară în 2017, când s-a alăturat Bazei 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău, ca soldat gradat profesionist. Un an mai târziu Ștefania Buguleț își suna părinții pentru a le da vestea că pleacă pentru opt luni în Afganistan.

„Mama mi-a închis telefonul, apoi m-a sunat înapoi. A plâns, dar am niște părinți extraordinari care m-au susținut întotdeauna, așa că și mama și tata au acceptat decizia mea, spunând că dacă asta mă face pe mine fericită, să merg până la capăt”, mărturisește fata.

A pășit pentru prima dată pe pământul afgan la 24 de ani, unde zi de zi era nevoită să poarte un echipament greu de aproximativ 20 de kg, ea făcând parte dintr-o echipă de protecție a forței. Cel mai mare impact l-a avut contactul cu clima, însă Ștefania se descrie drept o persoană care se acomodează ușor, astfel încât s-a adaptat rapid condițiilor climatice și nu numai din Afganistan.

Cele opt luni petrecute în teatrul de operații n-au fost neapărat ușoare. Au forțat-o, ca pe mulți alții, să își ascultă simțurile și instinctele, să se maturizeze, însă ce prețuiește cel mai mult este experiența de militar pe care a acumulat-o și pe care spune că își dorește să o poată împărtăși mai departe altor tineri devotați carierei.

„Acolo, față în față cu provocările și cu pericolele, ești obligat să dai dovadă de mult calm și hotărâre. Prima alertă în bază am avut-o cam după două săptămâni de când am ajuns acolo. A fost diferit de tot ce învățasem la antrenamente, dar am reușit să îmi mențin luciditatea și să acționez conform procedurii, deși eram la început. Experiența în teatrul de operații a fost o școală a vieții, unde am învățat nu numai tactici militari avansate, dar și valori esențiale precum camaraderia, disciplina și empatia”, spune Ștefania Buguleț cu seriozitate în glas.

Pe tot parcursul misiunii gândul i-a fost acasă, la familia ei. Povestește că încerca să vorbească la telefon cât de des putea cu părinții pentru a-i liniști, pentru a-i asigura că ea o duce bine, fiindcă pacea lor sufletească era prețul lucidității militarului Ștefania Buguleț.

Să vezi adevărata față a războiului nu este un lucru ușor, un peisaj plăcut sau o amintire pe care vrei neapărat s-o păstrezi. Cu toate acestea, Ștefania crede că experiența din Afganistan i-a modelat vocația pe care deja știa că o are, a transformat-o într-un apărător al valorilor naționale și într-un mesager al bunăvoinței.

Întoarcerea acasă nu a însemnat sfârșitul angajamentului față de serviciul militar. O fire ambițioasă, fata și-a dorit o schimbare, iar pasul către evoluție în carieră a considerat că merită să îl facă alăturându-se Forțelor Navale Române, ca viitor maistru militar de marină.

„Mi-a plăcut foarte mult experiența mea la aviație, însă am vrut să fac o schimbare radicală în viața mea, să plec din orașul natal, așa a apărut la orizont decizia de a opta pentru Forțele Navale Române”, recunoaște Ștefania.

Ca elev militar, Ștefania Buguleț aduce cu sine o perspectivă unică și o experiență valoroasă în procesul de instruire la care ia parte alături de colegii ei. Majoritatea o văd ca pe un model de dedicare și sacrificiu și și-ar dori să îi calce pe urme.

„Ștefania este o adevărată eroină și ne mândrim că a ales să facă parte din marea familie a Forțelor Navale Române.” – Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.