Veniturile medii lunare ale românilor, per gospodărie, au fost, în trimestrul III din 2012, de 2.457 lei, anunță Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit datelor făcute publice astăzi, din totalul mediei lunare, veniturile băneşti au reprezentat 84,7%. Românii au cheltuit în medie 2.214 lei lunar per gospodărie, din care cheltuielile de consum au reprezentat 72,1%.
În urma anchetei bugetelor de familie realizată de INS, s-a constatat că în trimestrul III din 2012 veniturile totale medii lunare pe persoană ale populației au fost de 856 lei, din care venituri băneşti 725 lei și venituri în natură de 131 lei pe persoană. La nivelul unei gospodării, veniturile bănești au ajuns la 2080 lei lunar, iar veniturile în natură la 377 lei.
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, pe lângă veniturile salariale, veniturile din prestaţii sociale (23,0%), veniturile din agricultură (4,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (3,0%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (2,0%). O pondere importantă au deţinut-o şi veniturile în natură (15,3%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%). În funcţiede mediul de rezidenţă, au fost înregistrate diferenţe destul de mari între veniturile gospodăriilor. Astfel, în perioada iulie-septembrie a anului trecut, veniturile totale medii ale gospodăriilor din mediul urban au fost cu 23,1% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 8,6% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.
Cheltuielile totale medii ale populaţiei au fost, în perioada menționată, de 2.214 lei lunar per gospodărie (771 lei pe persoană) şi au reprezentat 90,1% din nivelul veniturilor totale. Cea mai mare pondere în cheltuielile lunare au avut-o achiziționarea de bunuri alimentare, nealimentare, serviciile şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.