Calvarul bolnavilor de cancer din judetul Bacau e pe punctul de a se incheia, odata cu scoaterea la licitatie – de catre Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) – a contractului privitor la modernizarea sectiei cobaltoterapie. Valoarea estimata a investitiei se ridica la peste 13,5 milioane lei, o suma considerabila. Bugetul estimat vizeaza reabilitarea buncarului de la sectia cobaltoterapie, precum si dotarea acestuia cu aparatura de ultima generatie in materie de radioterapie.
Potrivit anuntului de intentie publicat de SJU Bacau, termenul limita de depunere a ofertelor este 6 decembrie 2012, urmand ca pretul ofertei sa aiba o pondere de 50 la suta in stabilirea castigatorului. Durata de realizarea a investitiei are, de asemenea, un rol crucial, in conditiile in care vietile bolnavilor de cancer pot depinde de rapiditatea cu care sectia modernizata de cobaltoterapie va fi data in functiune. Conform cerintelor din documentatia de atribuire, un termen rezonabil de finalizarea a investitiei a fost apreciat intre 6 si cel mult 12 luni.
Conducerea SJU Bacau a ales drept procedura de incredintare a contractului “dialogul competitiv”, prin intermediul careia licitatia va fi validata daca se prezinta minim 3 agenti economici. Din anuntul de participare rezulta ca oficialii spitalului au optat pentru solutia dialogului competitiv din ratiuni de timp.
Proiect aprobat in primavara
In cadrul sedintei din martie, Consiliul Judetean (CJ) a aprobat un raport preliminar privitor la modernizarea sectiei de cobaltoterapie. Proiectul a fost realizat de o firma din Bucuresti, Piquin Trade SRL.
In esenta, solutia identificata vizeaza constituirea unui parteneriat, SJU Bacau urmand sa concesioneze sectia de cobaltoterapie pe o perioada de 20 de ani, conform proiectului aprobat in martie de CJ, institutia ce tuteleaza administrativ spitalul. Concesionarul, de cealalta parte, isi asuma obligatia de a moderniza sectia.
Dan Stoica, managerul SJU Bacau, a declarat pentru Bacau.net ca se asteapta ca procedura de dialog competitiv sa se incheie cu un succes, iar la inceputul anului viitor caietul de sarcini privind concesionarea sa fie aprobat de CJ.
“Aparatul pe care-l aveam nu a mai primit avizul CNCAN. In Romania nu mai functiona nicaieri un astfel de aparat. Au fost mai multe firme, de-a lungul timpului, care si-au declarat intentia de a investi. Iradierea, ca act medical, a crescut ca pret de la 48 la 320 lei, decontati de CJAS”, a afirmat Stoica.
El a adaugat ca viitorul concesionar “va primi ceea ce va iesi din licitatie”, iar suma avansata in cadrul dialogului competitiv (peste 13,5 milioane lei fara TVA) reprezinta valoarea estimata a investitiei pe care concesionarul trebuie sa o faca pentru modernizarea sectiei si a buncarului de la cobaltoterapie. In contrapartida, acesta va concesiona pe 20 de ani “sectia”. Telul oficialilor SJU este acela de a beneficia de un volum mare de investitii din partea concesionarului, concomitent cu scaderea, la minimum, a perioadei de concesionare, astfel incat intr-un orizont de timp rezonabil sectia sa revina in administrarea unitatii medicale.
In judetul Bacau traiesc aproximativ 7000 de bolnavi de cancer. In intreaga regiune, singurul centru de radioterapie care mai functioneaza se gaseste la Iasi.