Doua dosare de malpraxis, aflate intr-o avansata faza procesuala, sunt pe punctul de a ingropa financiar Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Daunele pe care unitatea medicala va trebui sa le suporte se ridica la 1,7 milioane de euro. Datele au iesit la iveala la ultima sedinta a Consiliului Judetean (CJ), cand managerul spitalului – Dan Stoica – a solicitat alesilor bani pentru ca unitatea medicala sa-si angajeze avocati in litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata.
Potrivit afirmatiilor lui Stoica (foto), Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dat castig de cauza unei persoane, intr-un dosar de malpraxis, avand ca obiect infectarea acesteia cu virusul HIV (SIDA), in 1990, in cadrul SJU Bacau. Verdictul Curtii Supreme pune spitalul in postura de a plati victimei suma de 1 milion de euro, managerul declarand ca unitatea medicala nu dispune de banii respectivi. Dosarul a pornit inca din 2008, parcurgand toate etapele in instantele bacauane, pana cand a ajuns pe rolul ICCJ. Curtea Suprema a decis in iunie 2013 sa admita recursul declarat de victima malpraxisului, concomitent cu respingerea recursului formulat de SJU Bacau, mentinand in vigoare dispozitiile sentintei civile nr. 1892/2010 pronuntata de Tribunalul Bacau.
Stoica a solicitat consilierilor judeteni un vot favorabil pentru proiectul vizand contractarea de catre SJU a serviciilor de reprezentare juridica, spitalul incercand pe ultima suta de metri revizuirea deciziei Curtii Supreme. Pe rolul Tribunalului Bacau s-a format deja un dosar (4992/110/2013), avand ca termen 10 ianuarie 2014. „Dorim ca prin calea extraordinara de atac sa mai diminuam din daune. Spitalul nu dispune de 1 milion de euro pentru plata lor. Pentru SJU aceasta suma inseamna foarte mult. Incercarea noastra este sa mai diminuam din suma”, a declarat el, adaugand ca spitalul are nevoie de 5000 euro pentru angajarea unui avocat in litigiul amintit.
Managerul SJU a aratat ca sansele spitalului sunt mai degraba teoretice, intrucat decizia Curtii Supreme este definitiva, iar incercarea unitatii medicale este o cale extraordinara de atac, cu putini sorti de izbanda. Stoica a amintit de un al doilea dosar de malpraxis, in care victima unui accident rutier petrecut in 2008, infectata ulterior cu stafilococul auriu, a solicitat in instanta daune morale de 750.000 euro. Dosarul, a estimat Dan Stoica, va dura aproximativ 3 ani, iar spitalul intentioneaza sa angajeze un avocat pentru a nu pierde. Litigiul a ajuns in faza de apel, dupa ce Tribunalul Bacau a decis ca spitalul trebuie sa plateasca victimei 521.600 euro daune morale, intrucat infectia cu stafilococul auriu s-ar fi produs in cadrul SJU Bacau. Infectia a condus la scaderea la 60 la suta a capacitatii de munca a victimei, concomitent cu declararea „inapta” a acesteia pentru munca prestata anterior producerii accidentului. Stoica a opinat ca pentru al doilea dosar de malpraxis costurile cu avocatii s-ar invarti in jurul sumei de 7000 euro, termenul fiind fixat la 22 ianuarie 2014.
Cazurile de malpraxis, precum si sumele cerute de conducerea SJU pentru angajarea de avocati, i-au luat prin surprindere pe consilierii judeteni, acestia reclamand – pe buna dreptate – tardivitatea actiunilor spitalului, dar si lipsa de aparare a spitalului in dosarele de malpraxis. Cel mai vehement critic s-a dovedit doctorul Mihai Ichim, consilier judetean PNL, care a propus ca in primul dosar – pierdut la Curtea Suprema – sa nu mai fie angajati avocati intrucat nu mai exista sanse de desfiintare a sentintei initiale. Consilierul a cerut, de asemenea, coimplicarea in cel de-al doilea dosar a firmei cu care SJU are incheiat contract de asigurare in caz de malpraxis, Ichim fiind de parere ca victima infectata cu stafilococul auriu trebuie despagubita de asigurator nu de spital. In cele din urma, proiectul prin care conducerea SJU a cerut bani pentru angajarea avocatilor a fost aprobat, nu fara cateva abtineri, intre acestea numarandu-se si cea a presedintelui CJ, Dragos Benea.
Conform proiectului aprobat de consilieri, SJU Bacau este implicat in mai multe litigii avand ca obiect recuperarea cheltuielilor medicale, dar si dosare aflate in stadiu de cercetare sau dosare formate in jurul unor reclamatii venite din partea pacientilor care solicita in instanta despagubiri din partea spitalului. SJU are incadrati 3 juristi. Proiectul votat de consilierii judeteni nu contine precizari privitoare la sumele de bani destinate angajarii avocatilor, cu toate ca managerul SJU a vehiculat diverse tarife in acest sens.