Aproximativ 20% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani se află în situație de inactivitate, adică nu figurează ca șomeri, nu primesc asistență pentru integrare în muncă și nu sunt vizați de politicile active, potrivit unui studiu realizat de Blocul Național Sindical (BNS).
Totodată, 94,3% dintre tinerii aflați în inactivitate nu caută un loc de muncă și nu ar fi dispuși să înceapă lucrul dacă li s-ar oferi un job. Pentru categoriile de vârstă cuprinse între 25-50 de ani, situația este mai mult decât îngrijorătoare, iar punctul culminant este atins pentru categoria 50 – 65 de ani, cu 19% șomeri și 30% inactivi la nivelul anului 2012.
Dacă pentru vârstnici pot fi identificate ușor cauzele trecerii în inactivitate, pentru grupa de vârstă 25-34 de ani, cea aptă de muncă, cu experiență și cu posibilități de a se adapta rapid la tendințele pieței muncii, devine greu de explicat o scădere a ocupării de la 77% în 1996 la 72% în 2012, concomitent cu o creștere a trecerii în inactivitate de la 15% în 1996 la 19% în anul 2012.
Studiul BNS mai arată că 83% dintre persoanele inactive declară că nu caută un loc de muncă și nu sunt disponibile să înceapă lucrul nici dacă li s-ar oferi un post. Tendința este similară și pentru grupa de vârstă 35 – 49 ani, unde se constată o scădere a ocupării de la 82% la nivelul anului 1996 la 78% la nivelul anului 2012 și o creștere a trecerii spre inacitivitate de la 14% în anul 1996 la 18% în 2012.
“Adevărul din spatele unei rate a șomajului de circa 7% este că o mare parte din populația aptă de muncă a ieșit din catastifele agențiilor de ocupare și a migrat către zona de inactivitate, acolo unde formula de calcul a șomajului nu ajunge, unde persoanele apte de muncă sunt nevoite să trăiască din alte forme de ajutoare de stat sau din veniturile aduse de celelalte persoane din gospodărie, acolo unde contactul cu piața forței de muncă este rupt total și unde nu ajung politicile și strategiile de ocupare elaborate de Guvern”, se arată în studiul BNS.
În acest context, din studiul BNS mai reiese că numărul tinerilor salariați a scăzut dramatic în ultimii zece ani și va continua să se reducă, adulții trec masiv în inactivitate după ce termină șomajul, aproximativ 30% din populație se confruntă cu lipsuri majore și aproape 42% dintre români se află în risc de sărăcie sau de excluziune.
Șomerii nevăzuți. Tinerii inactivi, neinteresați de căutarea unui job
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News