SJU Bacău, bun de plată în dosarul infecției cu stafilococ auriu. Spitalul trebuie să achite unui pacient peste 500.000 euro

0

Instanța supremă a respins miercuri, 28 ianuarie, recursul declarat de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău în faimosul dosar privind infecția cu stafilococ auriu a unui pacient. Unitatea medicală este obligată să achite acestuia peste jumătate de milion euro, daune morale stabilite de Tribunalul Bacău în decembrie 2012 și menținute de toate instanțele de judecată, până la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Potrivit avocatului spitalului, SJU a demarat deja procedura pentru plata celor 521.600 euro.

După ce a plătit, cu bani de la Guvern, daune de 1 milion de euro unei paciente infectate cu HIV, SJU Bacău recidivează și în dosarul infecției cu stafilococ auriu. În decembrie 2012, unitatea medicală fusese obligată de Tribunalul Bacău la plata, cu titlul de daune, a peste jumătate de milion euro unui pacient infectat cu stafilococ auriu. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Bacău în octombrie 2014, spitalul formulând recurs la ÎCCJ. Instanța supremă a dispus miercuri menținerea valorii daunelor, concomitent cu declararea nulă a recursului înaintat de SJU Bacău. Pe cale de consecință, spitalul e bun de plată. Avocatul unității medicale a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că SJU a făcut deja primele demersuri în vederea plății celor 521.600 euro, banii urmând a fi plătiți în 6 luni. „Deja spitalul face demersuri să plătească respectiva sumă de bani. În 6 luni, cel târziu, sau poate chiar mai devreme pacientul va primi suma de bani. Eu am intrat în dosar doar la acest recurs la Înalta Curte”, a spus avocatul Liviu Ghioc. Potrivit recursului declarat nul de ÎCCJ, pacientul s-a „plimbat” pe la 3 unități medicale distincte, iar infecție nu ar fi fost contractată în mediu intra-spitalicesc.

„În aceste condiţii, este evident faptul că stafilococul auriu nu este o cultură de spital şi s-a dovedit că este o cauză externă, deci art.644 din Legea 95/2006 nu-şi găseşte aplicarea iar noi nu trebuie să răspundem deoarece nu avem nici o culpă (…) Aşadar era obligatoriu ca instanţa să administreze proba cu o expertiză de specialitate, prin metodele de investigaţie moleculară. În acest fel s-ar fi stabilit fără dubii certitudinea infectării într-una din cele trei locaţii medicale. Dacă acţiunea ar fi fost formulată în contradictoriu cu toate cele trei unităţi spitaliceşti şi s-ar fi dovedit în mod cert că infectarea s-ar fi făcut la unitatea noastră, sentinţa ar fi fost una dreaptă. Însă, în condiţiile în care, fără a exista probe directe şi certitudini s-a ajuns la concluzia că noi suntem vinovaţi, nu putem fi de acord”, se preciza în recursul desființat de instanța supremă de judecată.

Totul a pornit de la un accident auto din 2008

SJU a fost incriminat în dosarul de malpraxis de victima unui accident rutier petrecut în 2008. Aceasta a fost infectată cu stafilococul auriu, oficialii SJU afirmând că în proces nu s-a dovedit, negru pe alb, că infecția a fost contractată în spitalul băcăuan. În primă fază, pacientul a pretins daune morale de 750.000 euro. Tribunalul Bacău a admis plata unor daune de 521.600 euro, decizie menținută de Curtea de Apel Bacău în octombrie anul trecut. Potrivit unei expertize medicale, infectia a condus la scaderea la 60 la suta a capacitatii de munca a victimei, concomitent cu declararea „inapta” a acesteia pentru munca prestata anterior producerii accidentului. 

Infecția HIV, „decontată” din fondul de rezervă al Guvernului

În toamna anului trecut, Guvernul a anunțat că va ajuta SJU Bacău cu un milion de euro, sumă de bani destinată acoperirii daunelor în cazul infectării cu HIV a unei paciente din județul Bacău. Aceasta s-a infectat cu virusul HIV în timp ce se afla internată în Secţia de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Bacău. În tot acest timp, conducerea spitalului a negat acuzaţiile, însă dosarul pacientei arată că diagnosticul este foarte clar – SIDA în stadiul C3, adică cea mai severă formă, cu multiple afecţiuni – sinuzită, stomatită micotică, obezitate gr. III, encefalopatie HIV, tulburări de comportament.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.