Curtea de Apel București a pronunțat luni condamnări exemplare în dosarul „RAFO-CAROM”. Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat de judecători la 12 ani și 7 luni de închisoare, în timp ce Marian Iancu s-a ales cu 14 ani de închisoare. Cei doi au fost acuzați de DIICOT de comiterea infracțiunilor de înșelăciune și spălare de bani, într-un dosar vechi de aproape 10 ani. Tender a fost condamnat cu fix o zi înainte de prescripția faptelor de înșelăciune puse în sarcină de procurori.
Cei doi, alaturi de ceilalti inculpati, trebuie sa achite prejudiciul de aproape 44 de milioane de euro produs la inceputul anilor 2000 companiei RAFO-CAROM, potrivit deciziei judecatorilor. In prima instanta, Ovidiu Tender fusese condamnat de instanta de fond la 11 ani si patru luni inchisoare, iar Marian Iancu la 13 ani si opt luni de detentie. Marian Iancu a mai fost condamnat definitiv la sfarsitul anului trecut la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cunoscut ca „RAFO”, dupa un proces care a durat opt ani.
La ultimul termen al procesului, desfasurat joia trecuta, procurorul de sedinta a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Ovidiu Tender (foto) si impunerea unei masuri speciale de confiscare a averii acestuia pentru recuperarea prejudiciului din dosar. In aceeasi cauza, au fost condamnati Toader Gaureanu si Marin Badea la cate 6 ani si 8 luni inchisoare, Cicilia Dumitrescu, la 5 ani si 8 luni inchisoare, Bogdan Salajan, la 5 ani inchisoare, Kadri Mazhar Basaran, la 6 ani inchisoare. Decizia a fost atacata cu apel.
La mijlocul lui mai, aceeasi instanta de judecata a dispus extinderea masurii sechetrului asigurator in dosar, decizia judecatorilor bucuresteni fiind de natura sa blocheze, la momentul respectiv, taierea la fier vechi a mai multor active apartinand RAFO, in conformitate cu o controversata decizie asumata de Adunarea Generala a Actionarilor companiei. Curtea de Apel Bucuresti a pus sechestru pe toate bunurile și conturile aparținând firmelor sau „altor persoane” care ar fi avut o legătură cu acuzații, din care să rezulte „presupunerea rezonabilă” că ar deține bunuri provenite din infracțiunile cercetate. Masura sechestrului a fost revocata, ulterior, odata cu schimbarea completului de judecata.
In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata. La randul sau, Marian Iancu (foto) este acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata si spalare de bani in forma continuata.
Procurorii sustin ca acestia au constituit un grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase, a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale. Infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC CAROM SA Onesti iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC RAFO SA Onesti.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt si, respectiv, de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC CAROM SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.