Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu (PNL), nu mai este preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord- Est, funcţie pe care a obţinut-o la începutul lunii august 2013. Preşedinţii CJ din zona Moldovei (Iaşi, Bacău, Suceava, Neamţ şi Vaslui), dar şi de primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, de reprezentanţii oraşelor şi cei ai comunelor au decis înlocuirea lui Ţurcanu cu preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea.
“Este o chestiune de normalitate. Mandatul este de un an“, a declarat Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord- Est. Ţurcanu, între altele și șeful PNL Botoșani, a fost schimbat din funcţie în urmă cu trei săptămâni, însă informaţia nu a apărut public până în acest moment. Schimbarea s-a produs şi la funcţia de vicepreşedinte. Locul preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a fost luat de şeful CJ Vaslui, Gheorghe Buzatu.
În perioada 2008 – 2012, funcția de președinte al Consiliului de Dezvoltare Regională a fost deținută de fostul președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Deși regulamentul de funcționare a Consiliului de Dezvoltare preciza că șefia va fi exercitată prin rotație de către președinții consiliilor județene din Regiunea Nord-Est, vreme de 4 ani Flutur a tăiat și-a spânzurat la nivelul Moldovei, în condițiile în care pesediștii dețineau jumătate din mandatele de președinți de CJ în regiune.
În aprilie 2009, Răzvan Murgeanu, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, afirma că Suceava e pe punctul de a monopoliza „afacerea” fondurilor europene în regiune. Conform unui bilant prezentat de Gheorghe Flutur in 2011, dupa 3 ani de sefie a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, judetul Suceava, condus de prim-vicepresedintele PDL, se afla pe locul 1 la absorbtia fondurilor europene, cu un procent de 23,7 la suta. Pe locul doi s-a clasat judetul Neamt, un alt fief PDL, cu un grad de absorbtie de 19,8 la suta, iar pe trei judetul Iasi, cu 17 la suta. In clasamentul lui Flutur, judetul Bacau se afla in coada clasamentului fiind, alaturi de Botosani, judetul cu cel mai scazut procent de absorbtie a fondurilor europene