Sefii administratiei bacauane, spectatori la piesa regionalizarii. Bacaul, dorit capitala regionala de doar 9 la suta dintre moldoveni

0

Romeo Stavarache si Dragos Benea, primarul municipiului Bacau si presedintele Consiliului Judetean, au participat joi la dezbaterea pe tema regionalizarii organizata de Ministerul Dezvoltarii in Aula Universitatii de Agronomie din Iasi. Lasati printre spectatori de organizatori, Benea si Stavarache au ascultat cu stoicism, din primul rand, cum vicepremierul Liviu Dragnea proclama Iasul capitala viitoarei regiuni ce va ingloba judetele componente ale regiunii de dezvoltare „Nord-Est”. Invitat la cuvant,  Stavarache a amintit ca proiectul regionalizarii este facut pentru oameni, nu pentru politicienii intrati in cursa pentru sefia regiunii. Conform unui sondaj realizat de Ministerul Dezvoltarii, doar 9 la suta dintre moldoveni s-au declarat de acord ca viitoarea capitala regionala sa fie la Bacau, 12 la suta la Suceava, iar 11 la suta la Piatra Neamt. Cu un procent de 48 la suta, Iasul pare sa fi acontat deja pozitia de pol al viitoarei regiuni.

titi-dragosSefii administratiei bacauane au facut figuratie la dezbaterea privind regionalizarea. Stavarache si Benea au fost uitati de organizatori printre spectatori, nefiind invitati la prezidiu desi judetul Bacau este unul dintre cele mai mari din regiune, iar municipiul Bacau al doilea dupa Iasi. Cei doi „lideri” administrativi, care sunt si presedintii filialelor PSD si PNL Bacau, au ascultat din auditoriu cum vicepremierul Liviu Dragnea proclama Iasul capitala Moldovei, in temeiul unui sondaj de opinie realizat in regiune, ce a relevat faptul ca aproape jumatate din respondenti sunt de acord ca orasul condus de Gheorghe Nichita (PSD) sa devina „polul” Moldovei. Clarificarile lui Dragnea contrazic declaratiile sefului CJ Bacau. Intr-o conferinta de presa organizata imediat dupa preluarea presedintiei PSD Bacau, Dragos Benea declara ca vor exista mai multe „capitale” in regiune si ca nu se pune problema ca un singur oras sau judet sa monopolizeze puterea regionala.

Potrivit declaratiilor vicepremierului Dragnea, desemnarea resedintelor regionale a nascut „cele mai multe patimi si controverse”, dar ca rezultatele sondajului de opinie sunt concludente. Invitat sa ia cuvantul, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a replicat pe un ton resemnat apreciind ca regionalizarea nu este facuta pentru politicieni. „Nu facem un proiect pentru oamenii care vor conduce regiunea, ci pentru cetăţeni“, a declarat Stavarache citat de Ziarul de Iasi. Stavarache s-ar fi declarat de acord cu desemnarea Iasului drept capitala regionala, sugerand insa ca ea sa fie condusa de bacauani. In martie, edilul Bacaului, cooptat in comisia PNL privind trasarea noilor regiuni, declara ca ia in calcul candidatura la sefia regiunii, dar doar daca i se va cere acest lucru. „Daca mi se va propune, nu exclud faptul ca voi candida”, spunea – in urma cu mai multe saptamani – edilul bacauan.

Presedintele regiunii, modul de alegere, dar si atributiile pe care le va avea au fost subiecte sensibile ridicate de edilii prezenti la dezbaterea de la Agronomiei. Dragnea a explicat ca regiunea va fi condusa de un Consiliu Regional, presedintele avand doar rol executiv. Modalitatea de selectie a membrilor ramane, deocamdata, o necunoscuta. Numarul de mandate ar urma sa fie stabilit ori proportional cu populatia din fiecare judet, ori egal pentru fiecare judet. La mijlocul lui ianuarie, Gheorghe Nichita, primarul Iasului, facea publica propria optiunea privitoare la sistemul electoral in baza caruia vor fi alesi viitorii guvernatori. Potrivit edilului iesean, sefii regiunilor ar putea fi alesi de catre primarii din regiune si consilierii judeteni. „Noi, daca creionam regiunile in alta forma, incepem un tambalau fara margini si nu mai facem nimic. Anul acesta trebuie sa fim foarte eficienti. Oricand putem gasi altceva, dar deschidem cutia Pandorei si incepem sa gandim pe criterii etnice. Important e sa aplicam votul democratic, sunt de acord cu votul indirect – primarii din regiune, consilierii judeteni sa voteze guvernatorii, adica intre 700 si 800 oameni care au fost alesi si pot alege mai departe consiliul regional”, a sustinut Nichita.

La dezbaterea de la inceputul lui aprilie, gazduita de Academia Romana, prin care Guvernul a lansat la apa proiectul regionalizarii, Liviu Dragnea afirma ca procesul va fi realizat in 2013, iar incepand cu 2014 vor regiunile vor fi definitivate. Vicepremierul opina ca operationalizarea si functionarea regiunilor nu poate fi obtinuta mai devreme de 2 ani. “Ca durata, in viziunea noastra, acest proces (n.r. – regionalizarea) e strucurat in doua etape. Prima sa se finalizeze dupa modificarea Constitutiei si alegerile conducerilor noilor structuri. Credem ca dupa 2014, sau in maxim 2 ani de zile, toate structurile regionale vor fi operationalizate. In 2016 sa fim deja cu toata structura institutionala bine asezata. La data alegerilor locale sa alegem prin votul cetatenilor si structurile regionale”, declara Liviu Dragnea la dezbaterea de la Academia Romana.

*Sursa captura video: BZI.ro

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.