Saptamana viitoare se va semna contractul de finantare pentru constructia Campusului pentru învățământ dual in Bacau. Finanțarea proiectului (24 milioane euro) este asigurată din fonduri europene prin PNRR şi va presupune crearea unei infrastructuri pe o suprafață de peste 3 hectare, pentru pregătirea şi specializarea în meserii de vârf a sute de tineri/an.
Dragos Benea: „Este, fără îndoială, o investiție în viitorul Bacăului, o investiție prin care banii europeni susțin profesionalizarea viitoarelor generații de elevi”
Europarlamentarul Dragos Benea a criticat partenerii de coalitie care au directionat banii din PNRR doar spre Suceava si Iasi si – doar prin implicarea presedintelui PSD Marcel Ciolacu – s-a reusit „resuscitarea” acestui proiect vital pentru generatiile viitoare:
„Adevărații adversari ai Campusului pentru învățământ dual nu au fost din Bacău: sunt chiar colegii de coaliție care – la „prima strigare” de la Ministerul Educației, probabil în numele „stabilității” pe care o tot clamează – au direcționat politic banii din #PNRR către Suceava şi Iaşi, lăsând Bacăul pe dinafară, în ciuda caracterului strategic al acestui proiect pentru industria noastră locală. Ulterior, mulțumită implicării premierului Marcel Ciolacu acest proiect a fost resuscitat & salvat in extremis: s-a reuşit atât suplimentarea listei de proiecte, cât şi identificarea sursei de finanțare, prim-ministrul Ciolacu îndreptând arbitrajul scandalos de incorect de care a avut parte aplicația Consorțiului băcăuan la Ministerul Educației.
Astfel, azi putem vorbi – cu îndreptățire – de perspectiva semnării contractului de finanțare, cu Universitatea „Vasile Alecsandri” pe post de pivot al Consorțiului ce urmează să ridice Campusul dual pe un teren pus la dispoziție de municipalitatea băcăuană, în partea de sud a oraşului. Este, fără îndoială, o investiție în viitorul Bacăului, o investiție prin care banii europeni susțin profesionalizarea viitoarelor generații de elevi care vor deveni mâna de lucru înalt calificată de care au nevoie agenții economici din industria băcăuană!
P.S. Rațiunea acestei succinte postări este respectarea unui minim fair play politico-administrativ (!), mai ales atunci când vorbim despre problemele reale pe care le întâmpină – la implementare – proiectele cu finanțare europeană. Pornind de la acest context, am expus întâmplările de mai sus din postura de martor activ implicat în eforturile care ne-au condus la deznodământul semnării contractului de finanțare.” a transmis europarlamentarul Dragos Benea
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău este Lider de parteneriat pentru implementarea proiectului alături de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Bacău, Colegiul „N.V. Karpen” Bacău, Primăria Municipiului Bacău, Consiliul Județean Bacău, Aerostar S.A. și Sudometal S.R.L.
Proiectul va realiza infrastructura campusului profesional integrat pentru învățământ dual care va include spații destinate învățării practice, respectiv ateliere de practică și spații destinate socializării, investiții privind digitalizarea atelierelor de practică, cursuri de formare profesională a personalului didactic, a coordonatorilor de practică și a tutorilor, consiliere și orientare profesională pentru elevi și studenți, organizarea și desfășurarea de stagii de practică. De asemenea, printre măsurile propuse se numără: adaptarea ofertei educaționale și dezvoltarea competențelor forței de muncă în conformitate cu nevoile operatorilor economici, armonizarea planurilor de școlarizare în corelare cu o cerere previzionată a forței de muncă, actualizarea/adaptarea calificărilor și a curriculei, precum și introducerea de noi calificări în colaborare cu operatorii economici, oferirea de burse pentru elevi și studenți. Din grupul țintă al proiectului vor face parte 820 de elevi înscriși în ruta duală completă și 100 de studenți înmatriculați la programele de studii dezvoltate în parteneriat cu operatorii economici și la programele de învățământ superior dual.
Valoarea totală a proiectuluieste de 129.436.556,84 de lei inclusiv TVA (24.353.718,6 euro), iar durata de implementare este de 3 ani.
Vai, Doarme bine că ai fost martor activ(ih,ce) și nu inculpat,dar niciodată nu-i prea târziu, dă D….e!