Senatorul Vasile Nistor (USL – PC) si deputatul Viorel Hrebenciuc (USL – PSD) sunt, poate, cei mai experimentati alesi pe care bacauanii i-au trimis in Parlament. Cu cariere politice intinse pe mai bine de doua decenii, cei doi lideri par sa se afle la apogeul carierei. Nistor a ajuns vicepresedinte al Senatului, camera superioara a Parlamentului; Hrebenciuc – vicepresedinte al Camerei Deputatilor, arena in care, de regula, se dau cele mai aprige lupte pentru impunerea diferitelor initiative legislative.
Cariera politica a lui Nistor se pierde in negura vremii. Ea a inceput odata cu asa-zisa revolutie din Bacau, al carei participant “activ” Nistor a fost. Anul 1990 il surprinde pe Vasile Nistor deputat, ales in circumscriptia electorala nr. 4 – Bacau, la alegerile din 20 mai. In octombrie 1992, primul mandat de deputat al lui Nistor se incheie, iar odata cu alegerile parlamentare din acelasi an debuteaza cel de-al doilea mandat de parlamentar: deputat, in legislatura 1992 – 1996, din partea PD, Partidul Democrat.
Din 1996 si pana in 2004, parlamentarul mai prinde doua mandate de deputat, erijandu-se in liderul informal al organizatiei Bacau a PD. In 2004, Nistor, alaturi de camaradul sau din PD Bacau – Constantin Draganuta – este oprit de la candidatura de noul lider al PD, Traian Basescu. Acesta din urma, dorind sa produca o intinerire a partidului, a marsat pe controversele ce au jalonat carierele politice ale lui Nistor si Draganuta, fortandu-i pe acestia sa se retraga din cursa pentru alegerile parlamentare din toamna lui 2004. Nistor nu sta cu mana in san si, multumita relatiilor cultivate in plan central, devine secretar de stat in guvernul Tariceanu (specializat pe “delicata” problematica a dialogului social). Pana in 2007, an in care PD e “ejectat” de la guvernare de Tariceanu, ce obtinuse deja sustinerea parlamentara a PSD, multumita unor negocieri dure si a unei strategii gandite, in principal, de Viorel Hrebenciuc, liderul PSD Bacau.
In 2008, odata cu introducerea votului uninominal, PD – acum transformat in PDL – s-a confruntat, pe toata linia, cu o grava problema in ceea ce priveste resursa umana, astfel incat “vechiul” Vasile Nistor a fost scos de la naftalina si trimis sa candideze in colegiul 2 Senat Bacau. Spre surprinderea generala, Nistor s-a scos obtinand – in extremis – mandatul de senator. Incepea, cu acest episod, o a doua viata politica pentru pedist. In martie 2011, pe fondul tot mai pronuntate caderi de imagine a PD, Nistor face o miscare inteligenta si demisioneaza din partid, inregimentandu-se in PC, partidul lui Dan Voiculescu. Manevra nu e de ici de colo, in conditiile in care, prin “dezertarea” lui Nistor, Opozitia reuseste – la acel moment – sa preia majoritatea in Senat. Trecerea la PC este insotita de o patetica marturie privitoare la criza morala din PDL, partid pe care Nistor il abandona pentru a deveni numarul 2 in PC, adica presedinte executiv al formatiunii lui Voiculescu.
Constituirea USL transforma parlamentarele intr-o formalitate, iar Vasile Nistor isi reconfirma mandatul de senator in Colegiul 2 Bacau castigand la pas in fata lui Ion Marian, sindicalistul Rafo pus de PDL-ARD sa-l contracandideze pe liderul PC la alegerile din 9 decembrie. Preluarea functiei de vicepresedinte al Senatului atesta ca Nistor este pe cai mari in politica bucuresteana, dupa o cariera de peste 20 de ani in care nu s-a remarcat prin reusite deosebite pentru judetul Bacau. Alaturi de presedintele Senatului, Crin Antonescu, Nistor este singurul lider al Aliantei de Centru Dreapta (ACD – PNL+PC) prezent in structurile de conducere ale camerei superioare a Parlamentului.
Hrebenciuc, numarul 2 la Camera
Liderul PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, este vicepresedintele Camerei Deputatilor, alaturi de alti 3 parlamentari (2 de la USL, unul de la PDL). Cariera sa politica incepe cu un job in administratia bacauana, unde Hrebenciuc indeplineste functia de prefect in primii ani de dupa Revolutie. Remarcat de presedintele Ion Iliescu, care a vizitat judetul Bacau cu prilejul inundatiilor de la inceputul anilor ’90, Hrebenciuc este cooptat in cabinetul Nicolae Vacaroiu (1992 – 1996), in functia de secretar general al guvernului (SGG). Pozitia cheie ii va oferi lui Hrebenciuc accesul la majoritatea informatiilor din Guvern, SGG fiind structura care elabora documentatia necesara promovarii tuturor hotararilor asumate de Executiv.
Cu relatii betonate in plan central, Hrebenciuc abandoneaza administratia si opteaza, in 1996, pentru intrarea in politica, in randul PDSR, partid din partea caruia candideaza la alegerile parlamentare in circumscriptia electorala nr. 4, Bacau. Obtine mandatul de deputat, iar din 1996 pana in 2012 obtine 4 mandate consecutive de deputat – toate din partea aceluiasi partid, PSD (pe atunci PDSR). Alegerile din 2008 il suprind drept candidat al PSD in colegiul 9 deputati Bacau, unde obtine o victorie neta.
A fost, in mai multe randuri, lider al grupului PSD din Camera Deputatilor, cultivandu-si – din aceasta pozitie – legenda de abil negociator politic si creator de intrigi. Este unul dintre artizanii primei suspendari a presedintelui Traian Basescu (2007), precum si a strategiei prin care PSD a sustinut guvernarea Tariceanu in Parlament, dupa ruperea Aliantei D.A. si eliminarea PD-ului de la guvernare.
Este socotit, de asemenea, creatorul actualului sistem de vot uninominal impreuna cu Bogdan Olteanu, pe atunci un lider al PNL (ajuns intre timp viceguvernator in BNR). Pentru a curma ascensiunea PDL din 2007 – 2008, dupa reconfirmarea suspendatului Traian Basescu, Hrebenciuc a gandit un sistem uninominal in care cheia era data de loteria redistribuirii. PNL s-a dovedit a fi, la acel moment, principalul beneficiar al loteriei, parlamentari precum Crin Antonescu, C.P. Tariceanu sau Ludovic Orban ajungand in Parlament desi pierdusera detasat in colegiile in care au candidat.
La alegerile parlamentarele din 9 decembrie 2012, Hrebenciuc si-a reconfirmat mandatul obtinand un scor de 65 la suta in colegiul 9 deputati. Pozitia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor vine in prelungirea functiei pe care Hrebenciuc a detinut-o in timpul guvernului Ponta 1, cand a activat ca vicepresedinte al aceleiasi camere. Este al cincilea mandat consecutiv de deputat pe care presedintele PSD Bacau il dobandeste, odata cu inregimentarea in PDSR (actualmente PSD) in 1996.