Salvată în Turcia, după ce medicii din Bacău i-au dat zero șanse. Medic: ‘Credeți că dacă mergeți în Turcia veți trăi mai mult?’

1

O poveste emoționantă a unei românce care a fost anunțată de medicii din Bacău că mai are doar 5 luni de trăit, dar a fost salvată de doctorii din Turcia a fost publicata de jurnalistii de la DIGI24.

Diagnosticată cu cancer și considerată fără șanse de oncologii români, femeia a plecat în străinătate cu ajutorul donațiilor. A urmat chimioterapie și un tratament crucial, care însă nu este acoperit de statul român, din cauza unui ordin nesemnat de 6 ani. Crina luptă acum în instanță pentru dreptul la viață, în timp ce statul i-a întors spatele, iar oameni simpli s-au mobilizat pentru a-i asigura tratamentul.

Crina Ostace – pacientă: „Am intrat în comisia formată din mai mulți medici oncologi din Bacău. Văzând diagnosticul și ultimele RMN-uri și CT-uri, au concluzionat că mai am doar cinci-șase luni de trăit și mi-au spus să-mi pun lucrurile în ordine. Am ieșit din spital și am început să strig că nu vreau să mor, nu mi-a păsat că mă priveau oamenii, am urlat că nu vreau să mor atât de tânără.”

Crina are 56 de ani, iar în 2021 a fost diagnosticată cu cancer. La sfârșitul anului trecut, boala a recidivat, iar discuția cu oncologii a fost la fel de dură ca diagnosticul. Dar Crina nu a acceptat acest verdict. A luptat cu boala și cu sistemul și, cu bani din donații, a căutat soluții în străinătate, in Turcia.

Crina Ostace – pacientă: „Una dintre cele mai tinere doctorițe mi-a spus, cu nonșalanță: ‘Credeți că dacă mergeți în Turcia veți trăi mai mult?’ E greu să te lupți inclusiv cu unii medici.” În ciuda verdictului, Crina a găsit speranță. Crina Ostace – pacientă: „Nu s-a rostit cuvântul ‘moarte’, nu s-a spus ‘stai la pat’. Mi-au zis: ‘Mergi, vezi-ți de viață, mergi la serviciu.’”

Aurelia Taga, director medical SJU Bacău: Ne pare rău pentru situația creată cu doamna în cauză. Cred că a fost o deficiență de comunicare pentru care ne cerem scuze, dar ne bucurăm pentru dânsa că a reușit să supraviețuiască.

În urma unui test molecular făcut în Turcia, medicii i-au prescris Crinei un tratament, iar de aici a început o nouă luptă cu sistemul. Medicamentele nu sunt decontate în România și costă 4 mii de euro pe lună, cât salariul ei pe 4 luni.

Crina Ostace – pacientă: Singurul lucru care acuma era pe tapet, ca să zic așa, era să-mi vând locuința, să stau în chirie.

Michael Schenker, președintele comisiei de oncologie din MS: Tratamentul o ajută clar. Boala nu mai evoluează. Celulele nu se multiplică. Ăsta e beneficiul unui astfel de medicament.

Ca să obțină gratuit acest tratament crucial, Crina a fost îndrumată de medicii din București să dea statul în judecată.

Articol integral pe Digi.24

1 COMENTARIU

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.