O poveste emoționantă a unei românce care a fost anunțată de medicii din Bacău că mai are doar 5 luni de trăit, dar a fost salvată de doctorii din Turcia a fost publicata de jurnalistii de la DIGI24.
Diagnosticată cu cancer și considerată fără șanse de oncologii români, femeia a plecat în străinătate cu ajutorul donațiilor. A urmat chimioterapie și un tratament crucial, care însă nu este acoperit de statul român, din cauza unui ordin nesemnat de 6 ani. Crina luptă acum în instanță pentru dreptul la viață, în timp ce statul i-a întors spatele, iar oameni simpli s-au mobilizat pentru a-i asigura tratamentul.
Crina Ostace – pacientă: „Am intrat în comisia formată din mai mulți medici oncologi din Bacău. Văzând diagnosticul și ultimele RMN-uri și CT-uri, au concluzionat că mai am doar cinci-șase luni de trăit și mi-au spus să-mi pun lucrurile în ordine. Am ieșit din spital și am început să strig că nu vreau să mor, nu mi-a păsat că mă priveau oamenii, am urlat că nu vreau să mor atât de tânără.”
Crina are 56 de ani, iar în 2021 a fost diagnosticată cu cancer. La sfârșitul anului trecut, boala a recidivat, iar discuția cu oncologii a fost la fel de dură ca diagnosticul. Dar Crina nu a acceptat acest verdict. A luptat cu boala și cu sistemul și, cu bani din donații, a căutat soluții în străinătate, in Turcia.
Crina Ostace – pacientă: „Una dintre cele mai tinere doctorițe mi-a spus, cu nonșalanță: ‘Credeți că dacă mergeți în Turcia veți trăi mai mult?’ E greu să te lupți inclusiv cu unii medici.” În ciuda verdictului, Crina a găsit speranță. Crina Ostace – pacientă: „Nu s-a rostit cuvântul ‘moarte’, nu s-a spus ‘stai la pat’. Mi-au zis: ‘Mergi, vezi-ți de viață, mergi la serviciu.’”
Aurelia Taga, director medical SJU Bacău: Ne pare rău pentru situația creată cu doamna în cauză. Cred că a fost o deficiență de comunicare pentru care ne cerem scuze, dar ne bucurăm pentru dânsa că a reușit să supraviețuiască.
În urma unui test molecular făcut în Turcia, medicii i-au prescris Crinei un tratament, iar de aici a început o nouă luptă cu sistemul. Medicamentele nu sunt decontate în România și costă 4 mii de euro pe lună, cât salariul ei pe 4 luni.
Crina Ostace – pacientă: Singurul lucru care acuma era pe tapet, ca să zic așa, era să-mi vând locuința, să stau în chirie.
Michael Schenker, președintele comisiei de oncologie din MS: Tratamentul o ajută clar. Boala nu mai evoluează. Celulele nu se multiplică. Ăsta e beneficiul unui astfel de medicament.
Ca să obțină gratuit acest tratament crucial, Crina a fost îndrumată de medicii din București să dea statul în judecată.
Articol integral pe Digi.24
din pacate asa este,insa cati isi permit sa mearga in Turcia?cati?
Nici un fel de empatie
Pe oncologie romania este praf,oriunde at merge.putine sanse la cluj si buc,insa daca nu e grav.in rest ,fugiti in turcia