S-a semnat contractul pentru execuția șoselei de centură a Bacăului

0

Contractul pentru execuția variantei ocolitoare a Municipiului Bacău a fost semnat sâmbătă dimineața, la Centrul de Afaceri și Expoziții, de Narcis Neaga (șeful CNAIR) și reprezentanții Spedition UMB – Tehnostrade, asocierea de firme care a câștigat licitația derulată pe parcursul ultimului an. La eveniment au participat senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, primarul Municipiului Bacău, Cosmin Necula, parlamentarii organizației social-democrate a Jud. Bacău, precum și oficiali din administrația băcăuană, primarii comunelor limitrofe Bacăului sau șefi de instituții deconcentrate.

Epopeea șoselei de centură a Municipiului Bacău a ajuns la episodul Spedition UMB – Tehnostrade, episod al cărui deznodământ – au dat asigurări vorbitorii – se vrea unul pozitiv, de altfel singurul luat în calcul de autorități. După experiența nefericită a companiei turce care, de ziua păcălelilor, la 1 aprilie 2015, a semnat contractul de execuție a centurii Bacăului, abandonând proiectul înainte de a intra mai serios în lucrări (doar 2 la sută realizare în contract), construirea șoselei de centură a fost adjudecată de un drumar băcăuan, apreciat de șeful CNAIR drept „cel mai bun constructor din România”.

Senatorul Dragoș Benea a rezumat istoricul proiectului de infrastructură, trecând în revistă avatarurile șoselei de centură, precum și anii în care proiectul a fost, literalmente, abandonat în sertarele Ministerului Transporturilor.

„Ca să fim corecți, din 2004 până în 2013 peste acest obiectiv s-a așternut o noapte lungă de 9 ani, spartă de momentul campaniei din 2008 când trei trubaduri veseli, Ludovic Orban, Ionel Palăr și Romeo Stavarache au tăiat panglica la un obiectiv care nu avea nici măcar certificat de urbanism. După 14 ani de la punerea sa pe hârtie, în 2004, acest obiectiv este necesar pentru că orașul se sufocă pe zi ce trece”, a declarat Benea. Șeful PSD Bacău a criticat în termeni virulenți atitudinea parlamentarilor liberali Tudorița Lungu și Ionel Palăr care, deși băcăuani, și-au pus semnătura pe moțiunea împotriva ministrului Transporturilor, tot un băcăuan: „Cred că au un sentiment de jenă, de rușine pentru ce au făcut, un demers unic, nemaiîntâlnit, de a semna și iniția o moțiune împotriva ministrului băcăuan al Transporturilor”.

Benea a încheiat pe un ton optimist, afirmând că „evenimentul de azi nu va mai avea deznodământul din 2004, 2008 sau 2015” și că sunt întrunite toate condițiile ca varianta ocolitoare să fie terminată în 30 de luni. „Faptul că președintele CJ, primarul Bacăului, ministrul Transporturilor și antreprenorul sunt toți din Bacău mă face să cred că acest obiectiv va avea un deznodământ fericit, iar calitatea vieții băcăuanilor va crește”, a concluzionat acesta.

Cosmin Necula, primarul Municipiului Bacău, i-a mulțumit în numele băcăuanilor ministrului Transporturilor pentru efortul depus în proiect, declarând că fără șosea de centură nu poate fi concepută o dezvoltare durabilă a orașului. Necula a mai spus că toate strategiile elaborate la nivelul municipalității au în considerare faptul că șoseaua de centură va fi construită într-un orizont rezonabil de timp. „Indiferent câte lucrări de infrastructură va face Primăria în oraș, nu vom putea rezolva problemele de trafic fără o șosea de centură. Am plecat la drum, la 1 aprilie 2015, cu multă speranță cu acest proiect, am făcut și un comitet de lucru care să susțină instituțional, administrativ, firma turcă de la acea dată, dar totul a devenit o poveste. Pentru Municipiul Bacău centura va conduce la rezolvarea problemei traficului și la dezvoltarea orașului. Mulțumesc în numele băcăuanilor actorului principal din acest proiect, ministrul Lucian Șova”, a declarat primarul Necula.

Ultimul la cuvânt, ministrul Șova a atras atenția că „timpul nu mai are răbdare cu noi”, cu referire la necesitatea materializării rapide a proiectelor de infrastructură, și că „minutul fiecăruia dintre noi e foarte scump și trebuie folosit în interesul comunității, la adevăratul său preț”. El a adăugat că Ministerul Transporturilor a lucrat la foc automat în ultima jumătate de an și că săptămânal au loc semnări de contracte de execuție, pentru diferite proiecte de infrastructură. „Acum câteva săptămâni, la o autostradă din Ardeal unde lucrau băcăuani, am spus că sunt mândru că sunt băcăuan. Iată că am și mai multe motive să spun că sunt mândru că sunt băcăuan, că iubesc Bacăul. Pentru a fi eficient trebuie să ai două ingrediente: hărnicie și cinste. Al treilea ingredient, să ai susținere. Ești puternic dacă ai susținere de acolo de unde vii, iar eu am avut această susținere din partea voastră. Pentru mine e un moment de bilanț, dar și un moment de start la o nouă dimensiune. Să nu uitați niciodată că PSD promisiunea și-o va ține întotdeauna”, a declarat ministrul Lucian Șova, trecând în revistă cele 325 de zile de mandat la conducerea Transporturilor.

Centura Bacăului – perioadă execuție 30 de luni; garanție 7 ani

Potrivit datelor tehnice prezentate de Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, varianta ocolitoare a Municipiului Bacău va măsura aproximativ 31 km, din care 16 km vor fi construiți în regim de autostradă. Vor exista 12 lucrări de artă (6 pasaje și 6 poduri). Perioada de proiectare este de 6 luni, iar durata de execuție a lucrării este de 30 de luni. Garanția șoselei de centură este de 7 ani, valoarea contractului fiind de 668 milioane lei (aprox. 142 milioane euro).

„Finanțarea lucrărilor este asigurată din fonduri europene nerambursabile, deci nu se pune problema să nu existe finanțare. Poate că 1 aprilie 2015 a fost o păcăleală, dar 22 decembrie este data la care s-a restartat România și cred că se restartează și acest proiect al șoselei de centură la care va lucra cel mai bun constructor din România”, a spus șeful CNAIR.

Licitația pentru execuția șoselei de centură a durat un an, fiind începută în decembrie 2017.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.