Ministerul de Externe a precizat în această dimineață că la nivelul instituției ”celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso (…) analizează știrea de presă cu privire la mesajul audio privindu-l pe cetățeanul român”. Conform unei știri audio difuzată de o agenție de știri din Mauritania și preluată de Mediafax, românul răpit în Burkina Faso ar fi în mâinile unei grupări teroriste al-Mourabitoun, care vrea să negocieze cu Guvernul Ponta eliberarea acestuia.
Potrivit comunicatului official, autoritățile române verifică în regim de urgență veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criză interinstituțională (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanență pentru gestionarea situației, conform competențelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT.
Potrivit televiziunlor de știri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, revine de urgență de la Bruxelles, unde trebuie să participle la reuniunea comună a miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre UE ai pentru reuniunea Consiliului Afaceri Externe.
Gruparea jihadistă salafistă al-Mourabitoun afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar că-l deține pe românul răpit în Burkina Faso la începutul lunii aprilie și „îndeamnă Guvernul roman să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”. Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abu Waleed al-Sahrawi, care se prezintă drept liderul gruparii.
Afirmând că vorbește în numele lui „Adnan Abu Waleed al-Sahrawi, emirul al-Mourabitoun”, autorul înregistrării audio în arabă „îndeamnă Guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grupare”.
Românul, ofițer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul și Mali, a fost răpit în aprilie de persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.