A XXIII-a ediție a Concursului Interdisciplinar de Matematică și Fizică ,,Vrănceanu-Procopiu”, inclus în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către Ministerul Educației, organizat de Colegiul Național „Ferdinand I” și Inspectoratul Școlar Județean Bacău, s-a încheiat. Între 13 și 15 decembrie, 73 de liceeni din mai multe zone ale țării și-au testat cunoștințele în această competiție de tradiție, unde, într-o singură probă, care a durat 4 ore, participanții au avut de rezolvat 2 probleme de matematică și 2 probleme de fizică, din programa de liceu aferentă clasei fiecărui candidat, ce a cuprins și materia anilor școlari anteriori. Nivelul acestora a fost unul de performanță, iar în final s-au acordat premii la fiecare an de studiu/clasă. Conform regulamentului, distincțiile sunt, de regulă: un premiu I, un premiu al II-lea, un premiu al III-lea și mențiuni, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, iar numărul de mențiuni ce se pot acorda la fiecare an de studiu/clasă reprezintă maximum 15% din numărul participanților la anul de studiu/clasa respectivă, rotunjit la numărul întreg imediat superior, în cazul unui număr fracționar, cu respectarea ierarhiei valorice.
S-au acordat 25 de premii, după cum urmează:
- la clasa a IX-a: premiul I – un elev de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, premiul II – un elev de la Colegiul Național „Tudor Vianu” București, premiul III – un elev de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică Constanța și 4 mențiuni pentru elevi de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina, Colegiul Național Iași, Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț și Liceul Umfst „George Emil Palade” Tîrgu-Mureș;
- la clasa a X-a: premiul I – un elev de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, premiul II – un elev de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, premiul III – un elev de la Colegiul Național „Mihai Viteazu” Ploiești și 4 mențiuni pentru Cristea Vlad-Andrei de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești – județul Bacău și alți trei elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu;
- la clasa a XI-a: premiul I – o elevă de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești, premiul II – un elev de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, premiul III – un elev de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea și 3 mențiuni pentru elevi de la Colegiul Național „Traian Doda” Caransebeș, Colegiul Național Iași și Colegiul Național „Gib Mihăescu” Drăgășani;
- la clasa a XII-a: premiul I – un elev de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, premiul II – un elev de la Colegiul Național „Tudor Vianu” București, premiul III – un elev de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și 2 mențiuni pentru Gheorghiță Tudor Andrei de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău și încă un elev de la Colegiul Național „Ion Maiorescu” Giurgiu.
Premiile au constat în diplome și bani, respectiv: 1000 lei – premiul I, 700 lei – premiul II, 500 lei – premiul III și 300 lei – mențiune.
Membrii Comisiei Centrale au fost conf. dr. Sebastian Popescu, de la Facultatea de Fizică a Universității „Al. I. Cuza” Iași – președinte, prof. Elisabeta Ana Naghi, inspector în Ministerul Educației – președinte executiv, prof. Adrian Troie, de la Colegiul Național „Sf. Sava” București, și prof. Maria-Monica Irimia, inspector de matematică la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, în calitate de vicepreședinți.
Președintele Comisiei de organizare a fost prof. Ana-Maria Egarmin, inspector școlar general, și vicepreședinte, prof. Ionel-Eugen Tarasă, inspector de matematică și fizică, la Inspectoratul Școlar Județean Bacău.
Întregul eveniment a primit sprijinul Instituției Prefectului – Județul Bacău, Consiliului Județean Bacău și Primăriei Municipiului Bacău, fiind sponsorizat de Evergent Investments S.A. și Alumni Ferdinand.