Liderii USL au decis să organizeze referendumul pentru modificarea Constituției în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. La scrutinul de la sfârșitul lunii mai, Uniunea Social Liberală va avea o platformă comună, a anunțat, luni, președintele PNL.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat care este obiectivul principal al ședinței USL de luni: „În deciziile pe care le vom lua la această reuniune, să consemnăm, să consfințim că vrem să continuăm împreună și să reușim. Eu cred că avem toate elementele pentru a continua”. Antonescu a adăugat, în cadrul unei conferințe comune a copreședinților USL, că Uniunea se va prezenta cu o platformă comună la alegerile europarlamentare și că alegerile prezidențiale vor fi organizate cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului lui Traian Băsescu la Cotroceni. „Alegerile europarlamentare – am decis sa lucram la o platoforma co muna, indiferent ca vom participa pe liste separate, un program comun, pentru pozitii comune in domeniul politicilor europene, pentru sustinerea intereselor Romaniei. In legatura cu data alegerilor prezidentiale, decizia noastra e sa le organizam cu 45 de zile inainte de expirarea mandatului presedintelui”, a afirmat liderul PNL. Președintele PSD, Victor Ponta, a dezvăluit că alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc la începutul lui noiembrie, datele vehiculate de premier fiind 2 sau 9 noiembrie.
Referendumul pentru modificarea Constitutiei va fi organizat la sfârșitul lui mai, la pachet cu alegerile europarlamentare, pragul de validare fiind de 50 la sută. Liderii USL au declarat că numărul deputaților va fi limitat la 300, iar cifra va fi introdusă în Constituție, urmând ca pentru desemnarea membrilor Senatului să fie identificată o formulă de alegere, odată cu modificarea legii electorale. Antonescu a anunțat, de asemenea, că în privința alegerii deputaților se va reveni la votul pe listă. „Alte obiective sunt modificarea legii electorale, numar maxim de parlamentari in Camera 300 si in care revenim la formula proportionalitatii directe, vot de liste pentru Camera Deputatilor. Acesta permite reprezentarea la nivel politic a tuturor fortelor semnificative, pentru a permite cea mai buna reprezentare a curentelor politice cu sustinere populara”, a afirmat el.
Organizarea referendumului pentru noua Constituție în zilele de 24 și 25 mai ar ptea influența prezența la alegerile pentru Parlamentul European. Dacă suprapunerea celor două campanii de informare – pentru Constituție și pentru europarlamentare – ar putea mobiliza alegătorii în prima zi de vot (sâmbătă, 24 mai), nu același lucru se va întâmpla și în cazul europarlamentarelor, a căror miză este mai puțin percepută de electoratul din România. Astfel este de așteptat ca, din cauza suprapunerii celor două campanii, alegătorii să se prezinte la urne într-un număr mai mare în prima zi de scrutin, renunțând să mai vină la vot și pentru alegerile europarlamentare.