Medicii le recomandă oamenilor ca în perioadele în care temperaturile depăşesc 35 de grade să evite expunerea prelungită la soare, să bea multe lichide, să mănânce fructe şi legume, să nu facă efort fizic şi, când ies din casă, să poarte haine de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării sau şepci.
În zilele caniculare, oamenii trebuie să evitate plimbările sau expunerea prelungită la soare, între orele 10.00 şi 17.00, iar dacă ies din casă, să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării sau şepci, potrivit recomandărilor medicilor.
Pentru a evita deshidratarea, oamenii ar trebui ca la fiecare 15-20 de minute să bea un pahar cu apă, până ajung la cel puţin doi litri pe zi, dar şi să consum cât mai multe fructe şi legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roşu, castraveţi şi roşii, pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.
Consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, favorizează deshidratarea şi reduce capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, de aceea trebuie evitate în zilele caniculare. De asemenea, medicii recomandă şi evitarea consumului de cafea, ceai şi sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.
Valul de căldură se va intensifica duminică şi luni şi va cuprinde toată ţara. În cele două zile, temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării.
Persoanele vârstnice ar trebui să rămână în casă între orele 10.00 şi 17.00, iar cele care suferă de afecţiuni cronice, să continue tratamentul conform indicaţiilor primite de la medici. Sugarii şi copiii mici trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar alimentaţia acestora să nu trebuie modificată în zilele caniculare.
Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolaţia, epuizarea şi chiar şocul hipertermic, potrivit specialiştilor.
Medicii ne avertizează să fim deosebit de atenţi în ceea ce priveşte starea de sănătate şi să adoptăm o vestimentaţie şi o dietă adecvate, pentru a nu avea de suferit. Iată o serie de reguli ce trebuie respectate când temperaturile trec de 30 de grade.
1. Bea multă apă şi evită alcoolul şi cafeaua
Hidratarea este esenţială în zilele caniculare, când este indicat consumul de apă, sucuri naturale şi iaurturi, în timp ce băuturile cu conţinut ridicat de cofeină şi alcoolul, inclusiv berea – care răcoreşte pe moment, apoi moleşeşte, sunt nerecomandate.
2. Evită ieşirile în intervalul 11:00 -18:00
La fel de nerecomandate sunt plimbările în intervalul 11:00 – 18:00, când intensitatea soarelui şi temperaturile sunt maxime.
3. Îmbracă-te în haine largi, din bumbac sau mătase naturală
Efortul fizic trebuie evitat între aceste ore, iar dacă suntem nevoiţi să facem drumuri trebuie să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, in sau mătase naturală, haine ample, vaporoase, care să împiedice încălzirea.
4. Mănâncă alimente hidratante şi bogate în vitamine
În zilele extrem de calde, dieta trebuie să ne asigue hidratarea şi să furnizeze organismului vitaminele, mineralele şi sărurile pe care adesea organismul le pierde prin transpiraţie. Roşiile conţin potasiu, vitamina C, fibre şi sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. Dovleceii conţin 94% apă, sunt săraci în calorii şi bogaţi într-o serie de nutrienţi, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu şi betacaroten. Castravetele este bogat în apă, mai exact conţine 95% apă, şi are un conţinut extrem de sărac în calorii, respectiv 12 calorii la 100 de grame. Nutriţioniştii spun că această legume este potrivită pentru rehidratare şi răcorire pe timpul verii. Totodată, printre alimentele indicate în perioade de caniculă se numără pepenele, care conţine în proporţie de 95% apă şi este foarte bogat în beta caroten, şi fructele de pădure care conţin cantităţi impresionante de antioxidanţi.
5. Ai grijă la diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior
Trecerea de la o temperatură scăzută precum cea dintr-o locuinţă în care aerul condiţionat funcţionează la căldura de afară poate provoca şoc termic, avertizează medicii. Aceştia susţin că organismului uman îi ia ceva timp să se adapteze la noile condiţii termice – transpiră excesiv, înregistrează creşteri de puls şi simte disconfort. Cei mai afectaţi de diferenţele mari de temperatură sunt vârstnicii, copiii, gravidele şi bolnavii cronici, în cazul cardiacilor existând şi riscul de stop cardiorespirator. Potrivit medicilor, diferenţa ideală de temperatură între interior şi exterior ar trebui să fie de 5 grade Celsius.
6. Ai grijă de persoanele vulnerabile
Tot în perioadele caniculare, o atenţie deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor şi să le asigurăm celor care depind de noi confortul termic şi hidratarea.