Rata mortalității infantile în Bacău a ajuns la 5.2 la mia de nou-născuți

0

În regiunea Nord-Est, potrivit datelor definitive, rata mortalității infantile s-a situat în trei județe peste media națională (5,2 la mia de copii născuți vii), arată Organizația Salvați Copiii într-un comunicat.

Județul Bacău păstreză media națională de 5.2 la mia de copii născuți vii, clasându-se pe locul 4 în regiunea Nord-Est a țării.

Clasament regiunea Nord-Est:

Județul Neamț – 8.2 la mie

Județul Suceava, 8.1 la mie

Județul Botoșani – 6.3 la mie

Județul Bacău – 5.2 la mie

Județul Iași – 3.8 la mie

Județul Vaslui – 3.4 la mie

Organizația Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Nord-Est a ţării cu 193 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare totală de 1.537.700 de Euro, la maternitățile din: Bacău, Botoșani, Dorohoi, Iași, Tg. Neamț, Piatra Neamț, Roman, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Fălticeni, Dolhești, Vaslui și Bârlad.

Anul acesta vor fi dotate cu echipamente în valoare de peste 180.000 euro maternitățile din Bacău, Dorohoi, Iași, Pașcani, Hârlău, Fălticeni, Huși și Vaslui.

Potrivit datelor naționale procesate de Eurostat, în anul 2021 România a înregistrat 2.954 de nașteri cu o vârstă gestațională de cel mult 32 de săptămâni; dintre acești copii, 1.153 aveau la naștere o greutate mai mică de 1.500 grame.

Copiii născuți prematur se nasc cu retina imatură, cu dezvoltarea incompletă a vaselor sanguine de la acest nivel. În prezența unor condiții favorizante, apar vase anormale (neovase), fibroză și chiar dezlipire de retină, care, în cazurile extreme, poate duce la orbire. Nou-născuții care la naștere au 1.250 de grame sau mai puțin și se nasc înainte de 31 de săptămâni prezintă cel mai mare risc.

Condiții care favorizează apariția bolii:

•          vârsta gestațională

•          greutatea mică la naștere

•          expunerea la oxigen pe o durată îndelungată și cu concentrație  ridicată.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Atsfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.