Ministerul Educației a publicat astăzi, 8 iulie, pe site-ul dedicat http://bacalaureat.edu.ro, rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2024.
Urmare a acestor rezultate, în județul Bacău, rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 82,8%, ceea ce înseamnă un număr de 2977 de candidați care au obținut medii mai mari sau egale de/cu 6 (șase), dintr-un total de 3596 de candidați prezenți, o rată peste cea națională, care este de 76,4%. Pentru promoția curentă, rata cumulată de promovare este 87,0%, respectiv 2897 candidați cu medii mai mari sau egale cu 6 (șase), dintr-un total de 3331 de candidați prezenți, o rată, de asemenea, mai mare decât cea națională, care este de 81,5%.
Doi candidați au obținut media generală 10 (zece): un absolvent de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, specializarea matematică-informatică, și un absolvent de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău, de la specializarea Științe Sociale. Cei doi candidați sunt din promoția curentă.
Pe discipline de examen, statistica numărului de candidați din județul Bacău care au fost notați cu 10 (zece) este următoarea:
- 21 la proba de Limba și literatura română;
- 103 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 62 / Istorie – 41);
- 155 la proba la alegere a profilului și a specializării (Biologie – 26, Chimie – 13, Fizică – 35, Geografie – 12, Informatică – 17, Logică, argumentare și comunicare – 52).
Pe mediile de promovare, statistica la nivelul județului Bacău se prezintă astfel:
- 2 candidați au obținut media 10 (zece);
- 879 de candidați au obținut medii între 9 și 9.99;
- 961 de candidați au obținut medii între 8 și 8.99;
- 701 de candidați au obținut medii între 7 și 7.99;
- 434 de candidați au obținut medii între 6 și 6.99.
Contestațiile pot fi depuse/transmise astăzi, 8 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă nota/notele obținută/obținute completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice cererea de contestație în care menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele înregistrate după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate vineri, 12 iulie, conform calendarului oficial.
Pentru a fi declarat promovat la examenul național de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
- să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- să aibă susținute toate probele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- să obțină media generală 6 (cel puțin) la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Candidații care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condițiile, precum și candidații care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declarați „respinși”.