Subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a participat luni la inaugurarea dispeceratului integrat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) si Serviciului de Ambulanta Bacau. Oficialul din minister a declarat ca politica de „unificare” a dispeceratelor a inceput in urma cu 2 ani si ca judetul Bacau este al 37-lea judet in care SMURD-ul este „comasat” cu Salvarea la nivel de dispecerate.
La inaugurarea dispeceratului comun au participat mai multe notabilitati din administratia bacauana, dar si noua conducere a ISU Bacau, reprezentata de colonelul Ioan Mihalache, care a preluat sefia Inspectoratului de la generalul Mihai Simionescu. Acesta din urma a fost prezent la oficializarea dispeceratului, proiectul de „unificare” fiind inceput in timpul mandatului sau.
Raed Arafat a trecut in revista echipajele SMURD prezente la apel, precum si dotarea ISU, Inspectoratul receptionand luni doua moderne ambulante dotate cu aparatura de reanimare si terapie intensiva de ultima generatie. „Mai sunt foarte putine judete in tara in care cele doua servicii trebuie aduse impreuna. Bacaul este al 37-lea judet in care dispeceratul se unifica. Se vede ca aici s-a facut tot posibilul ca acest lucru sa se faca”, a declarat Arafat, care a multumit fostului sef al ISU Bacau, gen. Simionescu.
Subsecretarul de stat a adaugat ca operarea ambulantelor dotate cu aparatura de reanimare necesita o pregatire de specialitate si ca masinile vor intra, in prima faza, intr-un program de 12 ore (8.00 – 20.00). In primavara anului urmator, la ISU Bacau urmeaza sa fie detasati doi medici rezidenti, prilej cu care ambulantele de reanimare vor fi operate in regim normal. „In regiunea nord-est, toate judetele au ambulante de terapie intensiva”, a mai spus Raed Arafat, adaugand ca ambulantele venite la Bacau au fost achizitionate cu fonduri europene. Ultimul cuvant a apartinut fostului sef al ISU Bacau. Generalul Mihai Simionescu a declarat ca isi incheie cariera intr-un cadru „onorant”, marcat de reusita proiectului de dezvoltare a SMURD si integrare a serviciului cu Ambulanta.
Echipajul de Terapie Intensivă Mobilă, operaționalizat luni, va avea în dotare o Ambulanţă de Urgenţă tip C, încadrată cu un medic, un asistent medical, un salvator cu instruire paramedicală şi un conducător al mijlocului de intervenţie cu instruire paramedicală. În cadrul acestui echipaj vor lucra, în ture, medici din cadrul Unității Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bacău, precum și medici rezidenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. Momentan, din cauza lipsei de personal medical specializat ambulanța S.M.U.R.D. de tip C, de Terapie Intensivă Mobilă va fi operațională doar 12 ore pe zi.