Proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei: Furnizorii de servicii de internet risca amenzi de pana la 5000 lei. Vezi in text in ce situatii

0

Detinatorii de infrastructuri cibernetice, furnizori de servicii de internet, au obligatia de a-si notifica, de indata, clientii, persoane de drept public si privat, in  situatiile in care sistemele informatice utilizate de acestia au fost implicate in incidente sau atacuri cibernetice si de a dispune masurile necesare in vederea restabilirii conditiilor normale de functionare, potrivit proiectului Legii securitatii cibernetice a Romaniei, discutat miercuri in sedinta de Guvern. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se va pedepsi cu amenda de la 500 la 5000 de lei. Cheltuielile firmelor private legate de executarea dispozitiilor acestei legi vor fi deductibile fiscal in conditiile si cuantumul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.

Proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei este dezbatut in sedinta Guvernului de miercuri, 30 aprilie. Proiectul a fost scos in dezbatere publica, miercuri, 30 aprilie, pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI).

Ce inseamna infrastructuri cibernetice si infrastructuri cibernetice de interes national (ICIN) 

  • infrastructuri cibernetice – infrastructuri din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, constand in sisteme informatice, aplicatii aferente, retele si servicii de comunicatii electronice;
  • infrastructuri cibernetice de interes national (ICIN) – infrastructurile cibernetice care sustin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societatii informationale, a caror afectare poate aduce atingere securitatii nationale, sau prejudicii grave statului roman ori cetatenilor acestuia;


Conform proiectului de lege, este considerata contraventie „nerespectarea obligatiei de notificare a clientilor de catre detinatorii de infrastructuri cibernetice, furnizori de servicii de internet, prevazuta la art. 18” (art. 28 litera j) 

Art. 18 –  Detinatorii de infrastructuri cibernetice, furnizori de servicii de internet, au obligatia de a-si notifica, de indata, clientii, persoane de drept public si privat, in  situatiile in care sistemele informatice utilizate de acestia au fost implicate in incidente sau atacuri cibernetice si de a dispune masurile necesare in vederea restabilirii conditiilor normale de functionare.

Art.29 – (1) Contraventiile prevazute la art. 28 se sanctioneaza, astfel:
a)    cu amenda de la 500 lei la 5.000, pentru savarsirea contraventiilor prevazute la art. 28 lit. a) si  h)- j);
b)    cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei, pentru savarsirea contraventiilor prevazute la art. 28 lit. b) – g).
(2) Sanctiunile prevazute la alin. (1) se aplica si in cazul persoanelor juridice.
(3) Dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare se aplica in mod corespunzator”.


  • Conducerea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica (COSC)va fi asigurata de Consilierul Prezidential pentru aparare si securitate nationala, in calitate de presedinte si de Consilierul Primului Ministrupe probleme de securitate nationala – in calitate de vicepresedinte. In prezent, cele doua functii sunt detinute de Iulian Fota si, respectiv, Sorin Encutescu.

Sursa: Hotnews

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.