Meteorologii estimează că vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, în perioada 30 decembrie 2013 – 12 ianuarie 2014, cu temperaturi maxime de până la 8 grade Celsius, conform prognozei publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
În Banat, potrivit meteorologilor, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, iar valorile de temperatură vor avea variaţii destul de mici de la o zi la alta, potrivit Agerpres. Astfel, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 5 şi 8 grade, iar media temperaturilor minime din această regiune va tinde spre—1 grad în cele mai reci nopţi şi va fi în jur de 1 grad în cele mai calde. Precipitaţiile vor fi în general slabe. Acestea vor fi, între 30 decembrie şi 2 ianuarie, sub formă de burniţe, iar ulterior vor fi mai ales ploi şi vor avea o probabilitate de apariţie zilnică.
În Crişana, în primele trei zile vremea se va răci uşor, dar, pe ansamblul celor două săptămâni ale intervalului, va fi mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă. Şi în această regiune valorile de temperatură vor avea variaţii mici de la o zi la alta. Astfel, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 5 şi 7 grade, iar media temperaturilor minime va tinde spre—2 grade în nopţile mai reci şi va fi în jur de 1 grad în cele puţin mai calde. Până pe 2 ianuarie vor fi posibile cu totul izolat burniţe, iar între 3 şi 12 ianuarie în fiecare zi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor predominant sub formă de ploaie va fi relativ ridicată.
În Transilvania, în tot intervalul de prognoză vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în această regiune şi doar în estul regiunii se vor înregistra, izolat, câteva nopţi cu ger. Astfel, se preconizează a se realiza medii pozitive ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 2 şi 5 grade şi medii uşor negative ale temperaturilor minime, cuprinse între—4 şi—2 grade. Între 30 decembrie şi 2 ianuarie nu se estimează precipitaţii, dar în intervalele 3-7 ianuarie şi 10-12 ianuarie temporar vor fi posibile precipitaţii slabe, mixte.
În Maramureş, între 30 decembrie şi 2 ianuarie vremea se va răci uşor, iar în următoarele 3 zile va reveni treptat la valorile termice de la începutul intervalului. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se va păstra acelaşi fond de vreme caldă pentru această perioadă a anului, cu variaţii mici de la o zi la alta ale temperaturii aerului. În aceste condiţii, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 3 şi 5 grade, iar media temperaturilor minime va fi în jur de—3 grade în nopţile mai reci şi apropiată de 0 grade în cele uşor mai calde. Până pe 2 ianuarie nu se aşteaptă precipitaţii, iar între 3 şi 12 ianuarie acestea îşi pot face apariţia în fiecare zi, şi vor fi predominant sub formă de ploi slabe.
În Moldova, vremea va fi caldă pentru această perioadă. Între 30 decembrie şi 1 ianuarie, media maximelor termice diurne va scădea uşor, de la 3 la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne va oscila în jur de—1 grad. În următoarele două zile, regimul termic va fi caracterizat de temperaturi maxime ce vor creşte spre o medie regională de 4 grade, în timp ce media temperaturilor minime va situa între—2 şi 0 grade. Ulterior, până pe 12 ianuarie, valorile termice vor scădea uşor cu 1…2 grade. Între 30 decembrie şi 3 ianuarie doar izolat şi trecător vor fi burniţe sau fulguieli, iar în intervalele 4-7 ianuarie şi 10-12 ianuarie local vor fi precipitaţii slabe, mixte.
În Dobrogea, valorile termice diurne vor fi în uşoară creştere până în jurul datei de 3 ianuarie, când se vor înregistra temperaturi maxime în medie în jur de 8 grade, în timp ce media minimelor nocturne vor oscila între 0 şi 1 grad. Ulterior, regimul termic se va menţine ridicat, cu valori maxime medii diurne între 5 şi 7 grade şi minime medii nocturne pozitive, oscilând în jurul a 1 grad. Aşadar vremea va fi caldă pentru această perioadă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. O probabilitate ceva mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor va fi între 4 şi 9 ianuarie, când se vor semnala ploi slabe cantitativ. În restul intervalului şansele de precipitaţii se menţin reduse.
Până pe 1 ianuarie, în Muntenia, temperaturile maxime vor scădea treptat de la o medie de 4 grade până în jurul valorii de 1 grad, cu toate acestea fiind uşor mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. Între 1 şi 3 ianuarie vor marca o creştere semnificativă, ajungând la aproximativ 6 grade, apoi nu vor mai avea variaţii semnificative. Pe tot intervalul de prognoză, mediile temperaturilor minime se vor situa între—2 şi 0 grade, cu o uşoară creştere în 6 şi 7 ianuarie. În prima săptămână nu se vor semnala decât burniţe, iar între 4 şi 8 ianuarie, precum şi în jurul datei de 10 ianuarie va creşte probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor predominant sub formă de ploi, slabe cantitativ.
În Oltenia, până pe 1 ianuarie, temperaturile maxime vor scădea treptat de la o medie de 5 grade până în jurul valorii de 1 grad, fiind uşor mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. Între 1 şi 4 ianuarie vor marca o creştere semnificativă, ajungând la aproximativ 6 grade, apoi vor scădea uşor. Mediile temperaturilor minime, pe tot intervalul de prognoză se vor situa între—2 şi 1 grad, contribuind şi acestea la caracterizarea vremii ca fiind cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă. Până pe 3 ianuarie vor fi burniţe, iar între 4 şi 12 ianuarie aproape zilnic vor fi posibile precipitaţii predominant sub formă de ploi, slabe cantitativ.
La munte, în prima săptămână, valorile termice diurne vor scădea de la medii de 4 grade spre 1 grad, iar media minimelor nocturne de la—1 la—5 grade. Ulterior se vor menţine aceleaşi medii, cu mici variaţii de la o zi la alta, astfel că pe întreg intervalul de prognoză vremea va fi caldă pentru această perioadă din an. Până pe 3 ianuarie nu se estimează decât cu totul izolat fulguieli, iar în intervalele 4 — 8 ianuarie şi 10 — 12 ianuarie sunt posibile precipitaţii slabe, mixte.
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News