Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a raportat în primul trimestru al anului un profit net de 345 de milioane de lei, în scădere cu 68% comparativ cu perioada similară a anului trecut în timp ce afacerile companiei au ajuns la 4,2 miliarde de lei, cu 19% mai mici faţa de primele trei luni din 2014. Datoria netă a grupului OMV Petrom a crescut de la 890 milioane lei la 31 decembrie 2014, la 1,528 milioane lei la 31 martie 2015. În consecinţă, gradul de îndatorare a crescut la 5,6%, de la 3,3% în decembrie 2014.
Sectorul de explorare şi producţie, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scăderea cu circa 50% a barilului de petrol, spun reprezentanţii Petrom. Tot barilul ieftin a mai determinat o scădere la Petrom, cea a bugetului de investiţii care va fi cu 30% mai mic faţă de 2014. „Rezultatul din upstream (explorare şi producţie – n.red.) a fost afectat de scăderea abruptă a preţurilor ţiţeiului care a fost doar parţial compensată de efectele poztive ale cursului de schimb şi de creşterea uşoară a volumelor vândute. Ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, ne-am redus planurile de investiţii pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% faţă de anul precedent şi am continuat să ne optimizăm structură de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziţia fluxului de numerar extins. Aceste iniţiative vor afecta însă producţia viitoare de hidrocarburi”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, citată de Ziarul Financiar.
Valoarea vânzărilor consolidate a fost de 4,271 milioane lei în primul trimestru, cu 19% mai mică decât în aceeaşi perioadă de anul trecut, în principal din cauza scăderii veniturilor din vânzările de produse petroliere, în urma declinului accentuat al preţului la ţiţei, parţial contrabalansată de vânzări mai mari de gaze naturale, arată sursa. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 66% din totalul vânzărilor consolidate. Vânzările din Downstream Gas au reprezentat 31%, iar cele din Upstream 3% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi). Datoriile grupului, altele decât împrumuturile purtătoare de dobânzi, au scăzut cu 727 milioane lei, în principal datorită plăţilor efectuate în urma finalizării controlului fiscal din OMV Petrom şi a scăderii furnizorilor şi altor datorii asimilate. Datoria netă a Grupului OMV Petrom a crescut de la 890 milioane lei la 31 decembrie 2014, la 1,528 milioane lei la 31 martie 2015. În consecinţă, gradul de îndatorare a crescut la 5,6%, de la 3,3% în decembrie 2014.