E o certitudine, procurorul Robert Cazanciuc (foto) va fi numit ministru la Ministerul Justitiei. Actualmente, acesta ocupa postul de secretar general al MAE, detasat de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, institutie unde a mai fost detasat pe perioada 2009-2012. Robert Cazanziuc a confirmat ca a vorbit cu premierul Victor Ponta si a acceptat aceasta functie de ministru al Justitiei. „Urmeaza ca dupa preluarea portofoliului, sa stabilesc si care sunt prioritatile!”, a declarat procurorul Robert Cazanciuc pentru portalul de stiri Lumea Justitiei (luju.ro).
Robert Cazanciuc este un procuror tanar, coleg cu premierul Victor Ponta la Parchetul General, iar in perioada in care a fost purtator de cuvant al acestei institutii, a avut o foarte buna colaborare cu presa. Nu este un procuror controversat si a avut numai calificative la evaluare, foarte bune in intreaga sa activitate. Noul ministru al Justitiei s-a nascut la 26 noiembrie 1971, la Ploiesti. Este casatorit si are doi copii. Vorbeste fluent limba engleza.
Cazanciuc a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1995, iar peste un an a absolvit Institutul National al Magistraturii. Potrivit CV-ului existent pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, pana in anul 1998 a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria SAI, responsabil cu supravegherea urmaririi penale. Din 1998, Robert Cazanciuc a activat la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, lucrand vreme de doi ani ca procuror in cadrul Biroului pentru relatia cu mass-media. Cazanciuc a contribuit la constituirea primului birou de relatii cu presa – ca structura distincta – in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
Din 2000 pana in 2001 a fost purtator de cuvant al aceluiasi Parchet, elaborand in aceasta perioada primul ghid de relatii cu presa al Ministerului Public din Romania. Urmatorii trei ani, in perioada 2001-2004, Cazanciuc a fost director general si apoi subsecretar de stat in cadrul Corpului de Control al Primului Ministru al Romaniei. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativa cu OLAF.
In 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe si Ajustare Structurala, calitate in care a elaborat si sustinut, in relatia cu institutiile Uniunii Europene, planurile de actiune care au vizat implementarea angajamentelor asumate de Romania. Departamentul a urmarit si verificat modul de implementare a programelor finantate de catre Banca Mondiala. Anul urmator, Robert Cazanciuc a fost director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor.
Apoi, pana in 2008, a fost procuror sef al Biroului pentru relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Robert Marius Cazanciuc a fost numit Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe la 21 mai 2012. A mai indeplinit aceasta functie in perioada 15 aprilie 2009 – 15 aprilie 2012. In anul 2009, Robert Cazanciuc a absolvit si Masterul de Securitate judiciara al Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. De asemenea, a beneficiat de cateva cursuri de formare si vizite de studiu in Franta, Germania si Statele Unite ale Americii.
Conform CV-ului de pe site-ul MAE, printre experientele sale profesionale se numara: organizarea „Conferintei procurorilor generali europeni” (Bucuresti, Palatul Parlamentului, mai 2001), coordonarea conferintei „Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene – Informare si comunicare – Forme de prevenire a fraudei” (octombrie 2003), coordonarea grupului de lucru ce a elaborat impreuna cu Asociatia romana de comunicatii audio-vizuale, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent, „Proiectul legii privind asigurarea transparentei in acordarea fondurilor de publicitate” (octombrie 2004), coordonarea echipei de organizare a conferintei internationale „Specificul reformei penitenciare in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana”, PHARE 2003 (Bucuresti, Palatul Parlamentului, mai 2005), membru al echipei de lucru pentru elaborarea si implementarea proiectului „Strategia de comunicare si relatii publice a sistemului judiciar” (februarie 2007), coordonarea Comitetului de organizare al celui de-al treilea Summit Mondial al Procurorilor Generali (februarie 2008 – martie 2009).
Noul ministru al Justitiei autor al lucrarilor „Republicarea actelor normative concomitent cu actul de modificare sau completare” – Revista de Drept Public nr. 2/2005 si „Colecta Publica” -Revista Pro Lege nr. 3/2005 si coautor al lucrarilor „General si particular in formarea purtatorului de cuvant magistrat”, Editura Hamangiu, 2007, „Relatii publice si comunicare – Ghid practic pentru grefieri” – Scoala Nationala de grefieri, 2008.